Росіяни змирилися з війною в Україні та згуртувалися навколо Путіна й армії, — Bloomberg

Фото: Getty Images | Росіяни підтримують політику Володимира Путіна

На думку видання, санкції не змогли досить сильно торкнутися економіки на особистому рівні росіян, щоб вони зрозуміли зв’язок між війнами і своїм добробутом. Опитування показують, що суспільна підтримка Путіна залишається високою: 87% схвалюють його керівництво і 76% підтримують російську армію в Україні.

Related video

Росіяни дедалі більше сприймають війну як частину свого повсякденного життя, консолідуючись навколо армії та влади, попри втрати та економічні проблеми. Про це пише Bloomberg.

Багато росіян адаптуються до нової реальності, приймаючи її в умовах відсутності альтернатив і необхідності забезпечити свої сім’ї. Соціальні та культурні інститути підтримують державну лінію, пропагуючи війну і підкреслюючи патріотичні цінності.

Важливо Деякі країни ЄС вирішили надіслати своїх представників на "інавгурацію" Путіна, — Reuters

На думку видання, президент Росії Володимир Путін планує продовжити свій курс, формуючи нову еліту з тих, хто виявив відданість війні та державі. Його рішучість підтримується контрольованими виборами та націоналістичною риторикою.

“Кремль використовує найбільший європейський конфлікт з часів Другої світової війни для реорганізації Росії, поєднуючи запеклий націоналізм із потужною сумішшю ностальгії за радянськими часами та імперським традиціям із посиленням придушення інакомислення. У результаті Путін не відчуває особливого тиску всередині країни, щоб припинити бойові дії, попри величезні військові втрати, що створює проблему для американських і європейських союзників України, які прагнуть підвищити ціну для Росії за продовження війни, яка триває вже третій рік”, — пише видання.

Санкції не змогли досить сильно зачепити економіку на особистому рівні росіян, щоб вони зрозуміли зв’язок між війнами і своїм добробутом, каже Марія Снігова з Центру стратегічних і міжнародних досліджень. За її словами, вплив на рівень життя росіян “занадто незначний, щоб радикально змінити суспільні настрої”.

“Коли немає гідного виходу із ситуації, немає можливості виїхати, а є потреба заробляти гроші й ростити дітей, то легше прийняти нову реальність, ніж нескінченно чинити опір їй”, — каже вона.

Як пише видання, війна проникла в усі верстви російського суспільства. У багатьох школах діти надсилають подарунки та листи солдатам-фронтовикам і обов’язково відвідують спеціальні уроки, на яких вчителі втовкмачують Кремлю, що країна перебуває у стані війни із Заходом в Україні і діяла так, щоб захистити себе, здійснивши неспровоковане вторгнення.

Проте Росія витрачає резерви фонду національного добробуту, щоб підтримати зростальні державні витрати, а інфляція майже вдвічі перевищує цільовий показник Центрального банку в 4%. Банк Росії підняв ключову процентну ставку до 16 %, а уряд запровадив обмеження на рух капіталу, щоб послабити тиск на рубль.

“Опитування показують, що суспільна підтримка Путіна залишається високою: 87% схвалюють його керівництво і 76% підтримують російську армію в Україні, згідно з березневим опитуванням. Хоча наказ Путіна про мобілізацію 300 000 резервістів у вересні 2022 року став “потужним шоком”, що спричинив найрізкіший сплеск суспільного занепокоєння за 30 років опитувань, настрої відновилися, коли влада дала зрозуміти, що повторення не буде, пише видання”, — пише видання.

Нагадаємо, 6 травня медіа Euronews писало, що Євросоюз і Франція закликали китайського лідера Сі Цзіньпіна “натиснути” на президента РФ Володимира Путіна щодо України та ядерної риторики.

Нагадаємо також, що президент Франції Емманюель Макрон і голова КНР Сі Цзіньпін зустрічаються в столиці Франції 6 і 7 травня, щоб поговорити, зокрема, і на тему завершення війни Росії проти України. У планах голови Китаю відвідати не тільки Францію, а й Сербію, а також Угорщину.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *