Теракт у Крокусі – в Росії арештувлаи дванадцятого фігуранта справи

Фото: Astra | Джумохон Курбонов

За версією слідства, Джумохон Курбонов забезпечував інших підозрюваних мобільними телефонами, а також поповнював рахунки за цими номерами.

Related video

Басманний суд Москви заарештував 12-го фігуранта справи про теракт у “Крокус Сіті Холі”. Ним виявився 20-річний Джумохон Курбонов, якого днем раніше затримали за дрібне хуліганство. Про це повідомив телеграм-канал ASTRA.

За версією слідства, йому “відводилася злочинна роль надання грошових коштів для підготовки терористичного акту, зокрема забезпечення учасників організованої групи засобами телекомунікаційного зв’язку та їх систематична оплата”.

Про затримання Курбонова стало відомо ще 26 квітня. Його спочатку заарештували на 15 діб за адміністративною статтею про дрібне хуліганство.

Що відомо про теракт у “Крокус-сіті”

Ввечері 22 березня група осіб увірвалися в будівлю “Крокус Сіті” і почала стріляти. Після цього вони підпалили приміщення і втекли. На місці теракту знайшли вже понад сотню вбитих і понад 200 поранених.

24 березня Басманний суд Москви обрав запобіжний захід для трьох громадян, причетних до справи “Крокус”. Двоє людей — обвинувачені, третій — підозрюваний. Усіх заарештували до 22 травня. Серед заарештованих — двоє громадян РФ і один — має посвідку на тимчасове перебування.

Відповідальність за теракт на себе взяла ІДІЛ. Зокрема, 25 березня з’явилася заява ІДІЛ на іранському порталі Sahebkhabar, в якій було анонсовано нові теракти на території Росії. ІДІЛ запевняє, що знайде спосіб помститися за побратимів, полонених після подій у п’ятницю, 22 березня. У зверненні наголошується, що помста дістанеться росіянам загалом і президенту Росії Володимиру Путіну.

Попри це, 31 березня у російському МЗС заявили, що Україна понесе міжнародно-правову відповідальність за нібито вчинені теракти. Там офіційно звинуватили Україну у причетності до стрілянини у “Крокус Сіті Холі” в Московській області та зажадали арешту керівника Служби безпеки України Василя Малюка.

Крім того, 5 квітня Слідчий комітет Росії знайшов новий “український слід” у справі щодо теракту в “Крокус Сіті Холл”. У річницю повномасштабного вторгнення російських військ на територію України один зі стрільців нібито відправив куратору фото входів та виходів з будівлі. В телефоні ще одного “терориста”, як стверджує СК, нібито виявили людей у військовій формі з українським прапором.

9 квітня Слідчий комітет Росії звинуватив чиновників США і НАТО у “фінансуванні тероризму”. За даними російських слідчих, гроші на організацію стрілянини у “Крокус-сіті” нібито надходили через українську нафтогазову компанію Burisma Holdings, у якій кілька років тому працював син Джо Байдена. Крім того, в РФ повідомили, що вищі посадові особи США і країн НАТО нібито фінансували терористичну діяльність на території Росії.

Нагадаємо, 2 квітня президент РФ Володимир Путін натякнув на помсту організаторам теракту. Він підкреслив, що тероризм — це “двосічна зброя” і пообіцяв виявити “бенефіціарів” теракту в “Крокус Сіті Хол”.

Раніше, 26 березня, глава Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ) Олександр Бортніков звинуватив Україну в причетності до підготовки теракту в Crocus City Hall у Підмосков’ї.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *