Відставка голови Євроради – у ЄС розкритикували рішення Мішеля

Фото: Council of the European Union | Шарль Мішель

За словами одного з європейських чиновників, голова Євроради обговорив своє рішення тільки з президентом Франції Емманюелем Макроном, а решті лідерів розіслав електронні листи, через що “всі вони розлютилися, і справедливо”.

Related video

Європейські дипломати й офіційні особи критично поставилися до рішення Шарля Мішеля піти з посади президента Європейської ради й балотуватися до Європейського парламенту. Про це пише Politico 12 січня з покликанням на свої джерела.

“Це абсолютно скандальний вчинок”, — заявив співробітник Європейського політичного центру Ендрю Дафф.

Журналісти зазначають, що на тлі воєн, із якими зіткнулася Європа на своєму порозі, відхід Мішеля розглядають як сигнал про те, що він більше дбає про свої майбутні перспективи, ніж про свою нинішню роль.

Шість дипломатів і три посадовці ЄС повідомили виданню, що заява Мішеля про рішення піти у відставку могла призвести до конфлікту інтересів, оскільки він балотуватиметься на одну посаду й одночасно виконуватиме іншу.

Чиновник, близький до Мішеля, заявив, що лідери ЄС не були заскочені зненацька новиною про його відставку та були проінформовані “в потрібний час”. Однак один із чиновників ЄС спростував цю версію подій, заявивши, що Мішель обговорив це рішення тільки з президентом Франції Емманюелем Макроном, а іншим європейським лідерам розіслав електронні листи, через що “всі вони розлютилися, і справедливо”.

Глава МЗС Латвії Кріш’яніс Каріньш визнав у розмові з журналістами, що заява Мішеля застала його “трохи зненацька”. За його словами, ця ситуація створює “труднощі” для ведення дискусій про вищі посади.

За даними журналістів, лідери ЄС планують зустрітися 17 червня, а потім ще раз 27-28 червня, щоб обговорити заміну Мішеля.

Нагадаємо, 7 січня ЗМІ повідомили, що в разі виходу Мішеля у відставку в липні лідерам ЄС потрібно швидко досягти згоди щодо кандидата на його місце. В іншому випадку роль глави Євроради може тимчасово перебрати на себе прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, оскільки Будапешт у цей час головуватиме в ЄС.

Сам Мішель 8 січня зазначив, що “є способи” уникнути ситуації, за якої на чолі Євроради опиниться Орбан. За словами політика, є достатньо часу, щоб обрати йому наступника.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *