Замішані картелі: у Мексиці вбили 38 політиків під час передвиборчої кампанії

Фото: El Universal | Палаючий агітаційний автобус одного з кандидатів у Мексиці

Насильство на виборах у Мексиці різко зросло за кілька годин до завершення виборчої кампанії. Одного з кандидатів у мери застрелили просто під час виступу.

Related video

У Мексиці зареєстровано кілька нападів на політичних кандидатів, оскільки період передвиборчої кампанії найбільших виборів в історії країни добігає кінця. 2 червня в Мексиці відбудуться загальні вибори, на яких будуть покликані проголосувати майже 100 мільйонів людей. У бюлетенях для голосування 20 375 посад, із них 19 746 місцевих і 629 федеральних, включно з посадою президента. Про це пише CNN.

Лише за кілька годин до офіційного завершення виборчої кампанії в середу, по всій Мексиці, від Халіско на заході до Чьяпаса на півдні, надійшли повідомлення про серію насильницьких дій проти кандидатів та їхніх співробітників. Загалом зафіксовано близько 170 подібних випадків.

Кількість загиблих поки що достеменно не встановлено, тому що частина з кандидатів була поранена і зараз політики перебувають у лікарнях. А багато хто просто зняв свої кандидатури з виборів.

Один із кандидатів у бронежилеті

Так, дослідницька група Data Cívica повідомила про 31 вбивство, Consultora Integralia повідомила про 34, а консалтингова фірма DataInt зареєструвала 38 убивств у звіті, опублікованому 21 травня.

Міністр безпеки і захисту громадян Роза Ісела Родрігес визнала 28 травня смерть 22 кандидатів під час виборчого процесу 2023-2024 років, а уряд Мексики говорить про 15 загиблих.

Місце вбивства одного з кандидатів Фото: El Universal

Стало відомо, що в Морелосі, штаті на півдні центральної Мексики, генеральний прокурор повідомив, що Рікардо Арісменді Рейносо, кандидата від опозиції на посаду муніципального президента міста Куаутла, було вбито внаслідок перестрілки у вівторок.

Того самого дня у штаті Халіско Гільберто Паломара, кандидата від керівної партії Морена на посаду мера міста Енкарнасіо-де-Діас, госпіталізували після нападу озброєних осіб на місцевий офіс партії.

У центральному штаті Мехіко обстріляли вантажівку кандидата в мери Чалко Едуардо Діаса. Ще один кандидат вижив, коли на нього напали біля його передвиборчого штабу.

Політиків убивають просто на мітингах і під час зустрічей із виборцями

А останньою жертвою став кандидат у мери Коюка-де-Бенітес. Хосе Альфредо Кабрера Баррьєнтос виступав на баскетбольному майданчику в останній день передвиборчих перегонів, коли в нього вистрілили 15 разів.

Загалом за час виборчої кампанії у штаті Герреро, повідомляє видання El Universal, було вбито п’ятьох кандидатів на посаду мерів міст і одного кандидата в депутати федерального парламенту.

Загиблий кандидат у мери Баррьєнтос балотувався від правоцентристського альянсу “Сила і серце за Мексику”.

Після вбивства його політичні соратники звинуватили лівоцентристський Рух національного відродження, що перебуває при владі, у нездатності впоратися з насильством у країні.

Розстріляна машина одного з політиків Фото: El Universal

На це президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор заявив, що насильство на виборах є результатом зв’язку між попередніми урядами та злочинними угрупованнями.

“Те, що ми страждаємо в разі електорального політичного насильства, як і раніше, пов’язане з тим — зв’язками, які було встановлено між владою і злочинністю”, — заявив президент Мексики на ранковій пресконференції 29 травня.

Сцена, що впала під час мітингу Фото: El Universal

Кілька організацій повідомили, що підготовка до цих виборів була найжорстокішою в новітній історії країни.

Нагадаємо, під час передвиборчої кампанії в Мексиці постраждали не лише політики, а й виборці. Так, під час мітингу в мексиканському штаті Нуево-Леон рухнула сцена. Загинули дев’ятеро людей, ще 50 отримали травми.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *