Аеропорт Махачкали показав СВОєрідне обличчя Росії: дайджест пропаганди за 27-29 жовтня 2023 року

Аеропорт Махачкали показав СВОєрідне обличчя Росії: дайджест пропаганди за 27-29 жовтня 2023 року 30.10.2023 11:52 Укрінформ Антисемітські бунти охопили Північний Кавказ

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 27-29 жовтня 2023 року.

  • Царьов повторив долю «Новоросії»
  • РФ брехатиме від Мексики до Чилі за $32 млн
  • Чи нагородять кадировців за масове вбивство у Волновасі?
  • В антисемітизмі на Кавказі наказано шукати українській слід
  • Царьов повторив долю «Новоросії»

    27 жовтня стало відомо, що на звинуваченого в державній зраді колишнього народного депутата України Олега Царьова в тимчасово окупованому Криму скоїли замах. Зрадника намагалися чи то зарізати, чи то застрелити. Наразі Царьов перебуває в реанімації у тяжкому стані.

    НАСПРАВДІ, варто нагадати, що Царьов – в минулому один з найбільш одіозних проросійських політиків України. Він засуджений заочно до 12 років позбавлення волі за статтями про посягання на територіальну цілісність та спробу насильницького захоплення державної влади.

    Його також звинувачують у держзраді та колабораціонізмі. Він працював у проросійських проєктах, виправдовував незаконну анексію Криму, співпрацював із сепаратистами в Донецькій та Луганській областях. У 2014 році Царьов навіть проголосив себе так званим спікером парламенту самопроголошених «ЛНР» та «ДНР» – цілої вигаданої країни «Новоросії».

    20 травня 2015 року її офіційний кінець підтвердив сам Царьов: «Вона не вписується у план мирного врегулювання, підписаний у присутності країн «нормандської четвірки».

    Цілком ймовірно, що й сам Царьов вже не «вписувався». Наприклад, у своєму останньому інтерв’ю (незадовго до замаху) «Царьграду», він заявив, що «24 лютого 2022 року ми вступили у війну, коли всі думали, що РФ має другу армію світу, але з’ясувалося, що це зовсім не так. Виявилося, що у нас того немає, того немає, там проблеми, зв’язку немає, безпілотників немає» й т.д.

    Отже, він щонайменше добалакався до «дискредитації армії РФ». До того ж після замаху на Царьова з’явилося відео Соловйова (датоване груднем 2022 року) з погрозами на його адресу: «Олег, не треба влазити в ігри між російськими силовиками. Бо вони зрештою домовляться. А ті, хто опиняється між ними, можуть перетворитися на потерть», – попереджає Соловйов.

    Власне, не так вже й важливо, хто ж зрештою перетворив Царьова на «потерть». Просто він повторив долю «Новоросії».

    РФ брехатиме від Мексики до Чилі за $32 млн

    У червні 2022 року видання El Argentino взяло інтерв’ю у віце-спікера Держдуми Олександра Бабакова. В ньому він для аргентинців і взагалі іспаномовних читачів перерахував усі можливі російські наративи війни проти України, починаючи із «для розв’язання нової війни в Європі, а потім і у світі, США привели до влади в Україні своїх маріонеток – Порошенка та інших, які незаконно, озброєним шляхом захопили владу у 2014 році». 

    На особливу увагу серед іншої вже звичної дичини заслуговує це: «Якщо жителі якогось українського регіону захочуть отримати незалежність чи приєднатися до Росії, то цю можливість Київ зобов’язаний їм надати».

    НАСПРАВДІ, 27 жовтня видання The New York Times вийшло з великим матеріалом, в якому йдеться про те, як саме РФ намагається поширювати свою пропаганду у Центральній та Південній Америці. В тому числі й за допомогою матеріалів, які нібито походять від місцевих ЗМІ, а не від російського уряду.

    Наприклад, нещодавно на сайті агентства Pressenza з Еквадору йшлося про те, що Захід розкрадає реліквії та предмети мистецтва з Києво-Печерської лаври. Чергова інформкампанія РФ, як констатує  NYT, лише розгортається, але Центр глобальної взаємодії Держдепартаменту США вже розкриває інформацію про відповідні дії Росії, щоб послабити їхній вплив.

    –   РФ використовує недовіру до США, виставляючи їх як країну, яка прагне видобутку ресурсів і пропонує економічну політику, що погано підходить для Латинської Америки. Росія ж показується як дружня і менш нав’язлива альтернатива.

    –   У новій кампанії беруть участь московське «Агентство соціального проєктування», яке займається зв’язками з громадськістю, «Структура національних технологій», що спеціалізується на IT, та Інститут розвитку Інтернету, який очолює колишній куратор інтернет-політики у Кремлі Олексій Гореславський. Ці організації перебувають під санкціями ЄС за поширення дезінформації. У тому числі за створення ресурсу новин Recent Reliable News, який випускав фейкові матеріали під виглядом статей реальних новинних організацій.

    –   Зараз російські компанії мають намір замовляти матеріали через мережу місцевих авторів та використовувати чат-боти зі штучним інтелектом для поширення статей у соцмережах. Ці зусилля спрямовані на встановлення контактів із ЗМІ у країнах від Мексики до Чилі. Інститут розвитку Інтернету цього року планує витратити на інформаційну кампанію $32 млн.

    Чи нагородять кадировців за масове вбивство у Волновасі?

    28 жовтня великого резонансу набуло повідомлення про те, що в окупованій Волновасі було вбито дев’ятьох людей, зокрема двоє дітей. Інформацію підтвердили у Слідчому комітеті РФ, заявивши, що «проводиться комплекс необхідних слідчих та процесуальних дій. Встановлюються особи, які причетні до скоєння вбивства».

    НАСПРАВДІ, важко припустити, що СКР когось знайде. Тим паче, що схоже на те, що вбивство скоїли кадировці, які напередодні посварилися із власником будинку. 

    «Навіть місцева мраZота не ховає, велику родину розстріляли за відмову віддати будинок кадировцям… Всю інформацію підтверджують наші партнери по інформаційному спротиву з Волновахи», – пише радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

    «За попередніми даними, окупанти позбавили життя цілу сім’ю Капканець, які святкували день народження та відмовилися віддавати власне житло чеченським окупантам», – повідомляє уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

    Власне, нічого нового: на росТВ раніше вже закликали до денацифікації мешканців Донбасу. На місцях вже приступили до неї. Ще й звання героїв Чечні отримають – за знищення «українських диверсантів, які ховали свої злочинні дії за спинами своїх дітей». Саме так все і відбувається у «кадировстані».

    В антисемітизмі на Кавказі наказано шукати українській слід  

    А головним ньюсмейкером 29 жовтня стала не Чечня, а Дагестан та Кабардино-Балкарія. В останній підпалили єврейський культурний центр та залишили напис «Смерть яхудам (євреям арабською)».

    У Карачаєво-Черкесії пройшов мітинг, на якому мешканці вимагали виселити євреїв зі своєї території. Серед вимог також – заборона на в’їзд євреїв до республіки та звернення до співгромадян із закликом не здавати житло особам єврейської національності.

    У дагестанському Хасавюрті влаштували збори біля готелю, де нібито живуть «біженці з Ізраїлю». Потім біля нього  зібралися «небайдужі жителі», які зажадали від усіх мешканців підійти до вікон, щоб переконатися у відсутності євреїв. Коли реакції не було, у вікна почали жбурляти каміння. Поліція, що приїхала на місце, дозволила кільком із присутніх зайти в готель і перевірити мешканців. Коли людей, схожих на євреїв, не знайшли, погромники попрямували для перевірки до місцевого готелю «Київ».

    А 29 жовтня натовп фактично захопив аеропорт Махачкали та перевіряв паспорти у пасажирів, вишукуючи громадян Ізраїлю. Приводом стали повідомлення, що літак із Ізраїлю нібито має привезти до Махачкали біженців, які житимуть у республіці.

    У цьому всьому бракувало головного –  звинувачень України. І вони, звісно, не забарилися: мовляв, антисемітські акції на Північному Кавказі інспіруються за допомогою ЦІПсО. Учасників цих акцій звинуватили у «роботі на київський режим».

    НАСПРАВДІ, навіть сумнівів не було, що наступними після українців росіяни почнуть організовано ненавидіти євреїв. Все до цього йшло, від побутового антисемітизму, якій дійшов вже до державного.

    Тепер російські нацисти з криками перекривають дороги, блокують аеропорт, шукають євреїв. Так Росія й показала СВОє чергове справжнє обличчя.

    Найсмішніше те, що Дагестан був ледь не у передовиках «визволителів України». А тепер, навіть, на каналі у Соловйова розводять руками: «Ваші батьки та сини зараз героїчно воюють із нацизмом, а ви ведетесь на провокації нацистської пропаганди? Як в очі їм дивитися потім?». 

    Та ніяк. Просто слідом за рейсами з Тель-Авіву, Кавказ незабаром буде так само зустрічати і рейси з Москви. Вона ще просто в це не вірить. Тому й розводить руками. 

    Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

    Источник: www.ukrinform.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю любов'ю

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *