Google проти путінської «комсомолки»: дайджест пропаганди за 20-21 листопада 2023 року

Google проти путінської «комсомолки»: дайджест пропаганди за 20-21 листопада 2023 року 22.11.2023 16:49 Укрінформ Інтернет потроху глушить «кремлівські голоси». 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди РФ за 20-21 листопада 2023 року.

  • За що сибіряки будуть вдячні Україні
  • Справедливість наздожене путінських «гвардійців»
  • Чому Трамп не врятує Росію від репарацій
  • Discover час братися за Life.ru
  • За що сибіряки будуть вдячні Україні

    Нещодавно головна редакторка RT Симоньян запропонувала влаштувати ядерний вибух «десь над Сибіром». Виходячи із задуму, саме там знаходиться «колективний Захід, з яким воює Росія… Ця опція – ще найгуманніша», – переконувала Симоньян. 20 листопада стало відомо, що МВС РФ не виявило порушень законодавства у її публічних закликах до знищення сибіряків.

    НАСПРАВДІ, навіть у Кремлі негативно відреагували на ядерну ідею Симоньян. «Ми не виходили з режиму відмови від ядерних випробувань. Симоньян не працює в офіційних органах, тому її слова не відображають офіційну позицію Росії», – виправдовувався тоді Пєсков.

    Публічних вибачень зажадала від Симоньян депутатка Держдуми Марія Прусакова, заявивши, що сибіряки сприйняли її слова «як глибоку образу». Мер Новосибірська Анатолій Локоть попередив, що ядерний вибух над територією Сибіру спричинить наслідки, які місцеві жителі відчуватимуть на собі протягом сотень років.

    Замість вибачень Симоньян подала до СК заяву про наклеп на себе і пригрозила критикам статтею про неправдивий донос. Раніше петицію з вимогою покарати Симоньян підписали 56 тисяч осіб. Цілком можливо, що наступними кроками МВС, яке не знайшло ознак злочину в словах Симоньян, стануть пошуки та перевірка цих людей на предмет екстремізму.

    І до купи – перевірка критиків її колеги Красовського, який пропонував «палити та топити українських дітей». В його словах Слідчий комітет РФ також не знайшов нічого крамольного. Добре, хоч в Україні Красовського засудили до 5 років (поки що заочно). Нещодавно, нагадаємо, «донацифікувався» до 10 років в’язниці ще один пропагандист Гаспарян. Тож російських ядерних пропагандистів знайде і покарає якщо не російське, то українське або міжнародне правосуддя. Ще й сибіряки будуть вдячні.

    Справедливість наздожене путінських «гвардійців»

    Покарання (нехай поки що у вигляді лише санкцій) дісталося й до інших росіян. США запровадили санкції проти двох воєнних злочинців, яких звинувачують у вбивствах мирних жителів у Бучі та Андріївці. Йдеться про полковника Азатбека Омурбекова (відомого як «м’ясник із Бучі») і військовослужбовця Данила Фролкіна. Останній у серпні 2022 року зізнався у мародерстві та вбивстві мирного жителя Андріївки, а також назвав імена командирів, які віддавали накази про розстріл беззбройних українців.

    Він служив у 64-й окремій мотострілецькій бригаді, командиром якої був тоді ще підполковник Омурбеков. Пізніше кілька товаришів по службі Фролкіна заявили у бесіді з журналістами, що саме Омурбеков віддавав накази про вбивства цивільних у Київській області. Військові 64-ї мотострілецької бригади прибули до Бучі в середині березня минулого року. Протягом наступних 18 днів в одному районі міста, який бригада взяла під свій контроль, було вбито 12 осіб, у тому числі всі мешканці шести будинків, де солдати поставили табір. Загалом окупанти займали Бучу понад місяць. Після їхнього стрімкого відступу було виявлено тіла 458 мирних жителів, 419 з яких були застрелені або померли від тортур.

    Росія заперечує свою причетність до цього, називаючи те, що сталося, «провокацією та постановкою». Замість бодай спробувати провести внутрішнє розслідування, 18 квітня 2022 року Путін присвоїв цій бригаді почесне найменування гвардійська «за масовий героїзм і відвагу, стійкість і мужність, виявлені особовим складом». Але справедливе покарання зрештою наздожене усіх путінських «гвардійців».

    Чому Трамп не врятує Росію від репарацій

    Ще на початку цього місяця російський гауляйтер окупованої частини Запорізької області Балицький розповів про початок будівництва залізниці, яка має з’єднати Ростов-на-Дону з Кримом. Його кримський поплічник Аксьонов заявив: «Ми б серйозно скоротили логістику і меншою мірою залежали б від Кримського мосту, який понад 28-30 пар за добу не пропустить». Балицький тоді мріяв, що спорудження однієї гілки, навіть без електричної тяги, дасть змогу розв’язати «завдання військових», щоб «вивозити зерно, залізну руду, брухт, вугілля, які нам сьогодні треба зв’язати з великою землею». Зрадник також сказав, що такий шлях потрібен, оскільки дорога через керченський міст далека, а сам міст «є об’єктом підвищеної небезпеки».

    НАСПРАВДІ, їх мрії розвіяв російський віцепрем’єр Хуснуллін, якому й доручили відповідальність за «відновлення нових регіонів»: «Такі питання опрацьовуються, але остаточного рішення поки що немає».

    Росії так чи інакше доведеться сплатити і за вивіз зерна, брухту та залізних руд, і взагалі за повоєнне відновлення України. Про те, як саме це станеться, розповів відомий економіст Сергій Гурієв. (Він, як вважають в РФ, і стоїть за розробкою багатьох західних санкцій).

    «Деякі коментатори вважають, що Росія не платитиме репарації, що Захід не зможе конфіскувати російські активи. Наразі немає правових інструментів, щоб забрати їх (у тому числі й резерви Центробанку). Але ці активи будуть заморожені доти, доки Росія не виплатить компенсацію Україні. І якщо вона не виплатить, то ми рано чи пізно ці гроші використовуватимемо для компенсації Україні», – зазначає експерт.

    Гурієв описує один із можливих сценаріїв: «Уявімо собі таку ситуацію. Україна висуне в міжнародному арбітражі обґрунтовані претензії до Росії. Якщо у Кремлі на той момент буде Путін, він відмовиться платити. Тоді Україна прийде із цим виконавчим листом до американського президента. Він скаже: я віддам вам російські гроші, які я маю. Тому, коли путінська ракета руйнує будівлю в українському місті, це б’є по кишенях російських платників податків. Тут немає жодної невизначеності, жодних дискусій».

    Теоретична перемога Трампа на виборах у США також не врятує російські кошти від передачі Україні. «Навіть Трамп знає, що вибір простий: або українці відновлюватимуть Україну на західні гроші, або на російські. А Трамп — це така людина, для якої Америка передусім. Він скаже своїм виборцям: ми заберемо путінські гроші та віддамо їх на відновлення України. Якщо тільки Трамп не є агентом ГРУ, чи ФСБ, він надасть перевагу використанню російських грошей для того, щоб допомагати Україні», — підсумовує Гурієв.

    Discover час братися за Life.ru

    Ще у жовтні Центр стратегічних комунікацій писав про те, як Discover просуває телеканал «Царьград». Але з того часу багато що змінилося. Газета «Комсомольская правда» й той самий «Царьград» перестали отримувати мільйони переходів із рекомендаційної системи Google Discovery.

    НАСПРАВДІ, за даними LiveInternet, кількість переходів на сайт «Комсомольської правди» впала з 15 млн на тижні з 30 жовтня по 5 листопада – до 72 тисяч на тижні з 13 по 19 листопада. Число переходів на «Царьград» скоротилося з 2,2 млн на тижні з 30 жовтня по 5 листопада – до 13,7 тисячі на тижні з 13 по 19 листопада.

    Це призвело до втрати «Комсомольською правдою», як пише «Агентство», першого місця в категорії «Новини та ЗМІ» в рейтингу сервісу LiveInternet (у ньому індексується значна частина видань, що працюють у Росії, у тому числі більшість федеральних провладних медіа). До 20 листопада «КП» посідає лише п’яте місце за накопиченою за місяць аудиторією.

    Проте не всі видання, які російська влада використовує для пропаганди, перестали отримувати трафік з Google Discover. Сервіс як і раніше рекомендує публікації Life.ru. Згідно з LiveInternet, сайт навіть потрапив до десятки ресурсів, які минулого тижня отримали найбільше трафіку з Discover.

    Отже, з путінським оксюмороном у вигляді «Комсомолки» та «Царьграду» Google Discover потроху дає раду. Час братися за Life.ru

    Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

    Источник: www.ukrinform.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю любов'ю

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *