Канікули в Конгресі та допомога Україні: Чому потрібно уникати відчуття «зради»

Канікули в Конгресі та допомога Україні: Чому потрібно уникати відчуття «зради» 17.02.2024 11:29 Укрінформ Вкрай важливо, що чинна адміністрація США не відмовляється від обіцяних гарантій та активно переконує Конгрес продовжувати підтримку України. 

Палата представників США пішла на двотижневі канікули без ухвалення законопроєкту з підтримкою для України та інших союзників і партнерів Америки, який цього тижня підтримав Сенат. З одного боку, такий крок був прогнозованим – з огляду на тверду «протрампівську» позицію спікера нижньої палати Майка Джонсона та його обіцянки поховати законопроєкт. Через це у Вашингтоні практично не було сумнівів, що «найбільш деструктивна» за останні роки Палата представників на чолі із Джонсоном навіть не розглядатиме допомогу Україні до запланованих канікул. З іншого боку, це викликало справедливу критику на адресу законодавців як всередині США, так і міжнародної спільноти, а також справжнє обурення Білого дому й президента Байдена особисто. 

Тим часом, для України, де дії Палати представників викликали чергове відчуття «зради», це стало зайвим нагадуванням про болючі уроки завищених очікувань. Крім того, це підкреслило необхідність для України докладати наполегливих і копітких зусиль на всіх напрямах, аби залишатися сильною й продовжувати протистояння авторитаризму та неспровокованій агресії РФ.

ЧОМУ ДВІ ПАЛАТИ КОНГРЕСУ РОЗІЙШЛИСЯ В ПОЗИЦІЯХ?

Не секрет, що колишній президент США Дональд Трамп перетворив питання вкрай необхідної допомоги Україні на інструмент тиску як на демократів у Конгресі, так і на свого головного опонента на виборах, Джо Байдена. Причому найбільший вплив на Конгрес Трамп має саме у Палаті представників, де його підтримує невелика але завзята фракція MAGA, а також дедалі більше консервативних республіканців. У Сенаті ж на підтримку Трампа висловлюються зі значно меншим оптимізмом. Чому так? Це можна пояснити принаймні двома основними причинами.

По-перше, вибори до Конгресу. Цьогоріч разом із президентом американці обиратимуть повний склад Палати представників, а також третину Сенату (загалом 33 сенаторів від обох партій). Через те, що переважна частина республіканського електорату продовжує йти за Трампом, більшість його однопартійців у Конгресі вважають, що підтримка колишнього президента збільшить шанси для їхнього переобрання восени. Тож, у Палаті представників такий вибір постав перед усіма республіканцями, тоді як у Сенаті це стосується трохи більше десятьох представників цієї партії, які братимуть участь у виборах нинішнього року.

По-друге, на різницю підходів у верхній та нижній палатах впливає вік та політичний бекграунд законодавців. Традиційно вважається, що до нижньої палати обирається молодше покоління політиків. Зараз середній вік конгресменів Палати представників дорівнює 58 рокам, причому найбільша група складається із законодавців віком від 40 до 49 років. Тоді як середній вік у Сенаті наближається до 64 років, і найбільша група охоплює сенаторів від 60 до 79 років. Іншими словами, основу верхньої палати Конгресу США складають політики поважного віку, які пам’ятають часи холодної війни та схиляються до «яструбиних» поглядів у питаннях протистояння з Москвою.

Крім того, існують інші чинники, які впливають на світогляд обох палат. Один із них – це можливості Сенату більше впливати на зовнішню політику та, відповідно, фокусуватися на збереженні лідерства Сполучених Штатів у світі.

Очевидно, що саме ці чинники могли вплинути на рішення Сенату ухвалити пакет із зовнішньою підтримкою Україні, Ізраїлю й Тайваню попри канікули, які для верхньої палати почалися з понеділка. І саме це відіграло свою роль у тому, що республіканці Палати представників не переймаються глобальним лідерством США та більше схильні до підтримки ізоляціоністських поглядів Трампа.

ЩО БУДЕ З ПІДТРИМКОЮ УКРАЇНИ?

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл у одному зі своїх останніх інтерв’ю сказав, що після того, як спікер Палати представників Майк Джонсон заявив про категоричну опозицію законопроєкту із зовнішньою допомогою, підтримку Україні очікує «невизначене майбутнє». Макконнелл зазначив, що був вражений голосуванням за цей законопроєкт у Сенаті, який підтримали 22 республіканці – попри опозицію експрезидента Трампа, який телефонував багатьом сенаторам та вимагав провалити документ. Однак, за його словами, якщо Палата представників замість того, щоби підтримати законопроєкт, ухвалений Сенатом, переінакшить його, це знову заведе ситуацію в «глухий кут».

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *