Москва все вимірює зеко-вагнерівською оптикою: дайджест пропаганди за 27 вересня 2023 року

Москва все вимірює зеко-вагнерівською оптикою: дайджест пропаганди за 27 вересня 2023 року 28.09.2023 15:33 Укрінформ Росії дуже не сподобався крок України до європейських цінностей

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 27 вересня.

  • Київ готує «м’ясні штурми» через пробаційний нагляд
  • «Посадити Залужного» не вийшло
  • Європа очищується від російської дезінформації
  • Як Кремль маніпулює чеськими настроями
  • Київ готує «м’ясні штурми» через пробаційний нагляд

    Пропаганда не була б пропагандою, якби не використала у своїх цілях підписання президентом України закону про запровадження нового виду кримінального покарання – пробаційного нагляду, який передбачає відмову від тримання під вартою за низку правопорушень.

    НАСПРАВДІ, про пробацію в Україні мовилося вже давно, задовго до російського вторгнення. Засуджений при такому виді покарання буде зобов’язаний відмічатися за місцем реєстрації, повідомляти органи МВС про зміну місця проживання та не виїжджати за межі України.

    Таким чином, впроваджується європейська модель і поступово демонтується пострадянська тюремна система – фабрика знищення людської гідності та здоров’я.

    Але Росії такі пенітенціарні новації України не збагнути. Тому там шукають підступ, міряючи все власною зеко-вагнерівською оптикою. Зважаючи на те, що не лише зони, а й вся Росія при Путіні перетворилася на суцільний тюремний барак, дивуватися не доводиться.

    «Посадити Залужного» не вийшло

    «Тюремна» тематика цікава також у контексті свіжого фейку про нібито «кримінальну справу» проти головнокомандувача ЗСУ Залужного. Нагадаємо, нещодавно ЗМІ повідомляли, що українські правоохоронці провели бесіди з деякими військовими у справі про здачу Півдня та неналежну оборону Херсонської області на початку вторгнення РФ.

    На бесіду, нібито, приходили і до Залужного, хоча жодного процесуального статусу у справі він не має. 

    Цю історію з радістю підхопила пропаганда. Мовляв, «у вузьких політичних колах цю справу вже називають «справою Залужного».

    НАСПРАВДІ, Залужний не проходить підозрюваним чи свідком у жодному провадженні, заявили в Офісі президента України: «інформація про підозри Залужному є тотальною брехнею і фейком російських пропагандистів, який тиражується українськими анонімними Telegram-каналами та деякими ЗМІ. В Україні немає кримінальної справи проти Залужного, він не проходить ні як свідок, ні як підозрюваний чи обвинувачений. Ця інформація є вигадкою від першої до останньої букви».

    Отже, після «перебування Залужного в критичному стані», «сварки с Зеленським», «надання громадянства США» пропаганда вирішила головкома «посадити». І знову марно.

    Європа очищується від російської дезінформації

    Як відомо, Європейська комісія назвала соцмережу Х (колишній Twitter) найбільшим джерелом дезінформації. Натомість є й дуже помітні успіхи у боротьбі з фейками. Найпотужніші світові комунікаційні інтернет-платформи, такі як Google, Meta, Microsoft, TikTok, відзвітували перед Єврокомісією про заходи щодо скорочення поширення дезінформації.

    НАСПРАВДІ, таку об’ємну доповідь IT-гіганти надали вперше. Адже суворіше стежити за контентом їх тепер зобов’язує новий європейський закон про цифрові послуги. На прохання Брюсселя цього разу акцент був зроблений на російській пропаганді та дезінформації, пов’язаній з війною в Україні. Так, з січня по квітень 2023 року:

    • YouTube видалив понад 400 каналів та 10 блогів, залучених до організованої кампанії, пов’язаної з російським державним «Інститутом інтернет-досліджень». 
    • Google видалив майже з трьохсот інтернет-порталів рекламу сайтів, пов’язаних із російською держпропагандою.
    • TikTok і Meta розширили зусилля щодо перевірки фактів різними мовами ЄС та співпрацюють з інформагентствами. Фактчекінг Meta охоплює 22 мови в ЄС, серед яких тепер є чеська та словацька. 
    • TikTok займається перевіркою фактів у контенті російською, українською, білоруською та 17 європейськими мовами. Він вивчив 832 відео, пов’язані з війною Росії проти України, в результаті вилучивши 211 із них. За даними соцмережі, 30% користувачів відмовляються від наміру поділитися публікацією, коли бачать напис «неперевірений контент». 
    • Пошуковик Bing просунув нагору видачу перевіреної інформації і опустив неоднозначну за майже 800 000 запитів, пов’язаних із війною.

    Нагадаємо, антидезінформаційний кодекс ЄС (підписаний у червні 2022 року) – це перший юридичний інструмент, за допомогою якого учасники ринку цифрової інформації (34 компанії, а також рекламні агенції та НКО), узгодили стандарти саморегулювання для недопущення дезінформації. Тепер Єврокомісія домагається від них послідовного модерування контенту у соцмережах та перевірки фактів, особливо у невеликих країнах ЄС.

    Як Кремль маніпулює чеськими настроями

    Історія з європейським очищенням від російської дезінформації цікава ще й тим, що цього тижня чеська контррозвідка викрила російського агента, який розповсюджував кремлівську пропаганду.

    Голова контррозвідувальної Служби безпеки та інформації Чехії Міхал Коуделка на парламентській конференції з дезінформації розповів крім цього ще декілька речей.

    НАСПРАВДІ, для поширення проросійської дезінформації в Чехії використовуються розсилки електронної пошти з проханням переслати повідомлення далі. Одним із прикладів дезінформаційної кампанії Коуделка назвав поширення повідомлень про те, що в Чехії виробляли нервово-паралітичний газ «Новичок».

    Загалом він нарахував за останній час п’ять спроб Росії вплинути на події та громадську думку в Чехії. Восени 2022 року, стверджує він, російська розвідка намагалася вийти на зв’язок з одним з організаторів антиурядових демонстрацій. Учасники яких, серед іншого, вимагали обмежити підтримку Києва, прийом українських біженців та розпочати прямі переговори з Путіним щодо ціни на газ.

    Крім того, Росія намагалася вплинути на останні президентські вибори за допомогою фальсифікованих відео. «У січні 2023 року Sputnik виклав у відкритий доступ фейкове відео Петра Павела, де він нібито каже, що Чехія має вступити у війну. Для цього російська сторона використала відносно ефективний монтаж реального відео. У червні 2023 року цей же канал транслював маніпулятивно змонтований виступ Павела, коли (у сфальсифікованій частині) президент мав сказати, що Захід маніпулює Україною», – пояснив Куделка, додавши, що на реальному відео Павел насправді сказав що Путін збрехав громадянам Росії про те, що Захід маніпулює Україною.

    Нинішній президент Чехії взагалі, здається, є «улюбленцем» російських фейкометів. Брехні про нього вона розповсюджує багато. Було навіть, про його «смерть».  

    Ось так працює російська державна дезінформаційна машина на прикладі лише однієї Чехії.  

    Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

    Источник: www.ukrinform.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю любов'ю

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *