Наслідки теракту на ЗАЕС не виміряти грошима: дайджест пропаганди за 22 червня 2023 року

Наслідки теракту на ЗАЕС не виміряти грошима: дайджест пропаганди за 22 червня 2023 року 23.06.2023 12:17 Укрінформ МО РФ створює «резервну армію», в яку не вірять навіть «воєнкори». 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 22 червня.

  • Шойгу влаштував показову «кадрову штурмовщину»
  • Словам Пєскова про «брехню Зеленського» гріш ціна
  • Скільки коштує іноземний «чесний погляд» на Росію
  • РИА Новости знов скотилися «від Катині до Бучі»
  • Шойгу влаштував показову «кадрову штурмовщину»

    У четвер, 22 червня, в Росії трапилося дещо незвичне. Путін провів нараду з постійними членами Ради безпеки. (Зазвичай вона відбувається щоп’ятниці). Ба більше, у трансляції вперше за довгий час показали не тільки частину вступної промови Путіна, а й шматки його розмови з секретарем Ради безпеки Патрушевим та міністром оборони Шойгу.

    Навіщо це було зроблено саме 22 червня? По-перше, для брехливих доповідей щодо втрат ЗСУ під час контрнаступу. (Наприклад, Патрушев назвав цифри, які суперечать навіть путінським, який той озвучив на урочистому благословінні на смерть випускників військових вишів).

    А по-друге, для того, щоб саме в цей день фактично проголосити: «Не вставай, страна огромная!». Шойгу заявив, що потреби в інших «добровольцях» наразі немає: «Формування резервних армій ЗС РФ завершиться до кінця червня».

    НАСПРАВДІ, мета настільки розлогої трансляції полягала насамперед у тому, щоб заспокоїти росіян в стилі: «літо триває, відпочивайте».

    А в контексті заявлених Шойгу цифр варто розуміти наступне:

    •         кількість людей, які надійшли на контрактну службу, – фіктивна: відповідно до наказу (з яким не погодився Пригожин), «добровольчі підрозділи» мають до 1 липня підписати повноцінні контракти із МО РФ;
    •         поповнення контрактників йде й за рахунок строковиків;
    •         у кого закінчуються чинні контракти – примушують підписувати новий;
    •       МО РФ (через нещодавно прийнятий закон) отримує право укласти контракт із засудженим/обвинуваченим.

    Цю бравурну кадрову штурмовщину від Шойгу нещадно критикує навіть, Z-спільнота.

    Отже, кількість нового (старе сильно пошматоване в Україні) путінського війська не конвертується в якість.

    І жодні «645 інструкторів, які щоденно проводять з добровольцями заняття на полігонах» (за словами Шойгу) тут вже не зарадять.

    Словам Пєскова про «брехню Зеленського» гріш ціна

    Офіційний представник Кремля Пєсков 22 червня досить нервово відреагував на слова президента України Володимира Зеленського про те, що Москва готується до теракту на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС.

    НАСПРАВДІ, те, що саме словам Пєскова не можна вірити доводить щонайменше ядерна риторика Москви, яка посилилася останнім часом (аж до удару по «умовній Познані»), а також регулярні «вкиди» про «підготовку Україною брудної бомби».

    Крім слів Москва вдалася до дій: підрив Каховської ГЕС наочно довів, що жодних «червоних ліній» для неї вже не існує.

    Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк 22 червня заявив, що Росія не здатна втримати Енергодар у середньостроковій перспективі, а тому розглядає масштабний теракт на ЗАЕС для зупинки українського контрнаступу та створення безлюдної санітарної сірої зони, зафіксованої на наступні роки, як передумови територіального статус-кво без припинення вогню.

    Словам Кремля не слід вірити хоча б тому, що рівно 16 місяців тому, 22 лютого, особисто Путін, оголошуючи про визнання самопроголошених «ЛДНР», стверджував: «Це не означає війни. Хочу наголосити, що всі спірні питання будуть вирішені в ході переговорів між київською владою та керівництвом цих республік».

    Більш того, 24 лютого, вже оголошуючи про початок війни, він наполягав на тому, що «до наших планів не входить окупація українських територій». А вже 4 березня атомна станція в Запорізькій області була окупована.

    Тому, словам Пєскова про «брехню Зеленського» гріш ціна. Поки що. Якщо Кремль дійсно вдасться до теракту, то наслідки катастрофи будуть вимірюватися вже тільки не грошима.

    Скільки коштує іноземний «чесний погляд» на Росію

    Щодня  пропагандистські ресурси публікують різні матеріали, підготовлені іноземними «журналістами, аналітиками, експертами». Серед інших іноземних голосів російської пропаганди, є, наприклад, ведучий подкасту Judging Freedom Ендрю Наполітано, з його регулярним співрозмовником Скоттом Ріттером.

    Не стало винятком і 22 червня, коли ця парочка у Соловйова поговорила про те, як «жахливо проходить український контрнаступ».

    НАСПРАВДІ, Наполітано давно відомий своєю любов’ю до Путіна і його висловлювання практично щодня радісно тиражує пропаганда. У США ж цього колишнього суддю Верховного суду штату Нью-Джерсі (1987-1995) часто ловили на фейках.

    Наприклад, в ефірі Fox News у 2017 році він розповів, що експрезидент США Барак Обама за допомогою британської розвідки прослуховував телефон Дональда Трампа. Підтверджень цьому не було жодних, і навіть консервативний Fox News був змушений після цього відключити Наполітано від ефіру.

    22 червня стало відомо, що Росія витратить 80 млн рублів на організацію проведення премії «Чесний погляд» серед лояльних Кремлю іноземних журналістів із 79 країн, у тому числі США та країн ЄС.

    Серед цілей премії зазначено «заохочення журналістів в об’єктивному висвітленні гуманітарних проєктів з російською участю», «трансляція позитивного порядку денного для посилення впливу РФ» й тому подібне. Торік на цю премію подали 118 заявок із 28 країн.

    Як бачимо, пропаганда для Кремля продовжує грати надважливу роль і на ній він не заощаджує. Хоча виходить не завжди. Навіть, серед лояльних журналістів. 

    Наприклад, улюбленець Z-ресурсів американець Такер Карлсон відмовився модерувати сесію з Путіним на останньому ПМЕФ. Але, це звісно, не зупинить його та інших наполітан і надалі транслювати свій іноземний «чесний погляд» на Росію. Тим паче якщо за це й платять.

    РИА Новости знов скотилися «від Катині до Бучі»

    І наостанок про те, як пропаганда шукає будь-який привід, щоб вилити чергову порцію фейків. Спеціально 22 червня державне агентство РИА Новости опублікувало матеріал, у якому стверджує, що полонені гітлерівці зізнавалися у розстрілі поляків у Катині, з чого робить висновок, що це схоже на «провокацію в Бучі».

    НАСПРАВДІ, Москва сама визнала розстріл поляків ще 1990 року. У 2010-му Держдума та особисто Путін це підтвердили. Тоді він казав, що до розстрілу поляків у Катині міг бути причетний Йосип Сталін: «Вважаю, Сталін відчував свою особисту відповідальність і здійснив цей розстріл з помсти. Але ми цього точно не знаємо і в документах цього немає». Винними у події Путін називав «керівників тодішньої служби безпеки, НКВС, Берію, політичне керівництво».

    А Держдума ухвалила заяву «Про Катинську трагедію та її жертви». У ньому йдеться про те, що радянська пропаганда тривалий час приписувала розстріл нацистським злочинцям, але «на початку 1990-х років наша країна зробила важливі кроки на шляху до встановлення істини» і визнала, що вбивство поляків було «актом свавілля тоталітарної держави».

    У квітні цього року РИА Новости вже писали, що польських офіцерів у Катині розстріляли гітлерівці. І, з посиланням на нібито розсекречені документи НКВС, в яких містяться свідчення «безпосереднього учасника поховання вбитих поляків» Арно Дюре. Сам він згодом розповідав, що говорити так про Катинь його змушували слідчі.

    І ось знову. 22 червня брехня заснована нібито на свідченнях, взятих співробітниками радянських спецслужб у полоненого колишнього співробітника кримінальної поліції Третього рейху Фріца Юрашека.

    Він, як сказано в публікації, розповів, що розстріл у Катині вчинили нацисти, а «фальшивку про нібито радянські звірства в ній вони намагалися активно «продати США та Англії».

    Після переказу свідчень Юрашека у публікації з’являється підзаголовок «Від Катині до Бучі». Далі виринають неназвані «експерти, які вказали на схожість підходів, використаних гітлерівцями в Катині, з діями київського режиму, який організував провокацію в Бучі навесні 2022 року».

    Еріх Марія Ремарк (125 річниця з дня народження якого відзначалося 22 червня) про нацистську пропаганду колись написав: «Передові статті газет були жахливі – брехливі, кровожерливі, зарозумілі. Весь світ поза Німеччиною зображався дегенеративним, дурним, підступним. Виходило, що світові нічого іншого не залишається, як бути завойованим Німеччиною…».

    Чергова спроба перегляду історії російським «фюрером» та його пропагандою призведе лише до того, що вони повторять історію своїх попередників. На західному фронті вже великі зміни. 

    Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

    Источник: www.ukrinform.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю любов'ю

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *