Росія чекає на «подвиг хімзахисника-визволителя»: дайджест пропаганди за 31 жовтня 2023 року

Росія чекає на «подвиг хімзахисника-визволителя»: дайджест пропаганди за 31 жовтня 2023 року 01.11.2023 16:04 Укрінформ Пропагандистський підрозділ РХБЗ Міноборони РФ вже «рятує» Нігерію

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 31 жовтня 2023 року.

  • Чому український «пілот» – не російська «смарт-могилізація»
  • США збирають мікробів в Африці
  • Кадиров «визволяє Палестину» в Україні
  • Про що свідчить вирок узбецькому «ДНРівцю»
  • Чому український «пілот» – не російська «смарт-могилізація»

    «Київська влада обіцяє, що українці вирушатимуть на вірну смерть, минаючи військкомат». Так пропаганда інтерпретує плани Мінцифри України впровадити систему смарт-мобілізації за якою людина сама обирає спеціальність, на яку вона бажає призватися у Сили оборони.

    Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що НАСПРАВДІ, – це навіть не про мобілізацію, а про обрання спеціальності, на яку людина хоче призватися. І не під примусом, а самостійно.

    Мінцифри планує запустити пілотний проєкт на операторів дронів. «Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, які обов’язки, які є ризики», – пояснює Федоров.

    «Це дуже важливо для комунікації між державою та українцями про справедливість, чесність і дотримання правил. І коли це вдасться зробити, то побачимо, скільки людей будуть мобілізовуватися самостійно, як вони проходитимуть відбір, як після цього будуть служити, яка буде якість їхньої служби, наскільки вони будуть вмотивовані. Ось це і може бути першим пілотом, першим кроком для того, щоб запустити подібну умовну «смарт-мобілізацію», – підкреслив віцепрем’єр-міністр.

    Щодо військкоматів, то за словами Федорова, людина дійсно не повинна йти до них. Вона може пройти онлайн-тест, прийти до рекрутера, який пояснять, де ця людина може служити. Після цього, якщо вона підходить за характеристиками, відбуватиметься навчання, в якому йде знайомство не просто з базовими речами, а фахові експерти з поля бою навчатимуть реальних речей.

    Отже, про «вірну смерть» від пропагандистів знову мимо. Тим паче в рамках «пілотного проєкту». Але росіянам цього не второпати. Вони все міряють власними «м’ясними штурмами». Спочатку на рівні військкоматів, а потім – вже десь під Авдіївкою. І все це в рамках гібридної путінської «смарт-могилізації».

    США збирають мікробів в Африці

    31 жовтня «начхім» ЗС РФ генерал Кириллов на брифінгу заявив, що американці переносять незавершені українські воєнно-біологічні проєкти на територію інших держав. Зокрема до Нігерії. «На африканському континенті Пентагон здійснює моніторинг біологічної ситуації, збирання та вивезення зразків збудників інфекційних хвороб та їх переносників», – зазначив Кириллов.

    Звісно, не оминув увагою й Україну. «СБУ та нацполіція України можуть націлюватися на проведення провокацій із біологічною зброєю. Сценарій такої провокації проти Росії відпрацювали на тренінгу у серпні-вересні у Львові. Згідно з ним, у Миколаївській області фіксується поява випадків інфекційного захворювання на вірус грипу птахів, а далі у цьому звинувачують РФ. Модератором заходу була Філіпа Ленцос, член керівної ради з біобезпеки Великої Британії», – запевняє Кириллов.

    НАСПРАВДІ, після «переможного» зняття протигазу ще на початку цього року, Кирилов знову вертається за старе, мовляв: «США все ще зберігають контроль над деякими українськими біологічними об’єктами, сподіваючись відновити їхню роботу після завершення конфлікту». Тобто можна очікувати на продовження його запеклої боротьби із залишками «українсько-американських біоозброєних бандформувань».   

    Спостереження: Кирилов та інші путінські «біороботи» ведуть смертельний бій з українськими «бойовими комарами» з першого дня повномасштабного вторгнення. Але, як писав ще в червні Центр стратегічних комунікацій, пропаганда не допрацьовує на біологічному фронті.

    За весь цей час ані телеканал МО РФ «Звезда», ані якийсь «воєнкор» чи інший пропагандистський рупор жодного разу не повідомили про «подвиг» якогось «хімзахисника-визволителя». Або про «ратні будні підрозділу РХБЗ», який «долає наслідки чергової української провокації із застосування біологічної зброї».

    Вся російська пропагандистська «хімія» відбувається виключно на рівні Кирилова з його нудними брифінгами або Небензі з його «бойовими комахами». Тепер останні вирушили в бік Нігерії, громадяни якої, за словами начхіма МО РФ, «використовуються Пентагоном як безкоштовна клінічна база, якою раніше була Україна».

    Кадиров «визволяє Палестину» в Україні

    Лише на другий день після антисемітських заворушень у Махачкалі Кадиров заявив, що  баламутів потрібно негайно затримувати. Але запропонував й інший варіант: «Зробіть три попереджувальні постріли у повітря і після цього, якщо людина не виконує вимоги закону, четвертий – у лоб. Більше не вийдуть. Це мій наказ».

    Але цікавий ще один його посил. Як і Путін напередодні, Кадиров закликав тих, хто хоче допомогти Палестині, вирушати на війну до… України. А пару днів тому він звинуватив Ізраїль у фашизмі.

    НАСПРАВДІ, чому Кадиров закликає «визволителів Палестини» їхати воювати в Україну, а не в Сектор Гази, цілком зрозуміло. У словосполученні «політична географія» для Кремля головне слово «політична». І Кремль цього не приховує.

    Адже відповідно до наративу, «Росія, проводячи СВО в Україні, рятує від фашизму та неоколоніалізму і країни Африки, Латинської Америки, Близького (і не тільки) Сходу». Тепер до цього списку додалася й Палестина. Залишилися хіба що Океанія. Але можна не сумніватися, що незабаром Росія збереться і її «рятувати» від «згубного впливу Австралії та Нової Зеландії».

    Те, що така географія занадто широка, навіть, для такої «широкої визвольної душі» як російська, Путіна не обходить. Йому дійсно не шкода ні українців, ні палестинців, ні росіян.

    Про що свідчить вирок узбецькому «ДНРівцю» 

    А одного з таких «визволителів» відправили за ґрати в Узбекистані. 31 жовтня стало відомо, що місцевий суд ухвалив перший вирок у справі про найманство за участь у війні проти України. 38-річного Ільдара Хайруліна засудили до п’яти років позбавлення волі. У 2014–2015 роках він брав участь у боях на Донеччині в складі бандформування «ДНР». Експертиза підтвердила, що людина на фотографії у профілі сайту «Миротворець» дійсно Хайрулін, а власник профайлу в своїх постах у соцмережах «давав інформацію про військові дії» в Україні та «пересувався з метою участі у військових діях».

    НАСПРАВДІ, ця історія цікава не тільки з огляду на те, як демонстративно Узбекистан відправив на нари «визволителя» України. Вона показова й тим, що Москва не менш демонстративно не вступилася за нього, вчергове підтвердивши, що «Росія своїх не кидає», а просто забуває.

    У вересні 2022 року Управління мусульман Узбекистану закликало громадян країни утриматися від участі у російській війні проти України. У відповідному зверненні сказано, що «представники деяких терористичних організацій під приводом «джихаду» закликають громадян Узбекистану, що живуть у Росії, до участі в кровопролитті. Однак мусульманам не дозволено брати участь у жодних військових діях, крім захисту своєї батьківщини, а також воювати з немусульманами проти іншої немусульманської громади».

    Проте вже давно не таємниця, що уродженці країн Центральної Азії, які мають російське громадянство, від початку війни кидалися Москвою на фронт. Але якщо раніше це були переважно професійні військові, то 21 вересня минулого року ситуація змінилася В Росії оголосили мобілізацію. Відтоді забрати в армію та відправити на фронт можуть практично будь-якого власника російського паспорта чоловічої статі, у тому числі й трудового мігранта.

    Отже, цей вирок – черговий сигнал для них: на історичній батьківщині їх чекає покарання, а Росія про них навіть не згадає. 

    Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

    Источник: www.ukrinform.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю любов'ю

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *