Росіян у турборежимі готують до смерті в Україні: дайджест пропаганди за 20 липня 2023 року

Росіян у турборежимі готують до смерті в Україні: дайджест пропаганди за 20 липня 2023 року 21.07.2023 11:28 Укрінформ Ідеологічна обробка дітей в Росії набула вже промислових масштабів

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 20 липня.

  • Як «Маркс» розвінчав фейк Шаманова
  • Росія підвищує штрафи за небажання вмирати
  • У РФ триває використання дітей для пропаганди
  • Путіну не вистачає «палива війни»
  • Як «Маркс» розвінчав фейк Шаманова

    В Росії триває медійна війна між МО та ПВК «Вагнер». Начальник штабу останньої на позивний «Маркс» розвінчав фейк генерал-полковника Шаманова, який заявив напередодні, що понад 30 тисяч пригожинських найманців вже уклали контракти із ЗС РФ.

    Розвінчання призвело до публічного озвучення загальної чисельності «вагнерівців» (та втрат), які брали участь у війні з Україною. За словами «Маркса», всього їх було 78 тисяч. На 20 травня вбито 22 тисячі, поранено 40 тисяч.

    НАСПРАВДІ, таким чином можна підрахувати, що показник втрат найманців в Україні склав 28%. Такою ціною вони (за підтримки підрозділів армії РФ та «ЛДНР») «юридично захопили» / стерли з лиця землі: Попасну (довоєнне населення – 20 тисяч осіб), Соледар (10 тисяч), більшу частину Бахмута (70 тисяч).

    Для порівняння втрати Червоної армії у великих битвах Другої світової війни: Битва за Берлін – загинули або зникли безвісти 81 тисяча осіб, відсоток втрат – 16,2%. Взяття Кенігсбергу – загинуло 9,2 тисячі, відсоток втрат – 6,7%. Взяття Будапешта – загинуло понад 80 тисяч, відсоток втрат – 11,1%.

    Загальний показник втрат червоноармійців протягом німецько-радянської війни (включно із найважчими двома першими її роками) склав 22,9% (разом із загиблими у полоні). Тобто рівень втрат «вагнерівців» за рік боїв в Україні суттєво вищий, ніж у сталінської армії за всю Другу світову. 

    Незважаючи на це, пригожинці зухвало вважають себе «першою армією в світі» і зараз обіцяють зробити з білоруської «другу».

    Росія підвищує штрафи за небажання вмирати

    Звісно, подібні втрати потребують відновлення. Ситуація парадоксальна. З одного боку, голова Ради Федерації РФ Матвієнко каже, що «росіяни у скрутну хвилину стають у чергу до військкоматів», а міністр оборони Шойгу бреше, що «в армію прийшло безліч добровольців».

    З іншого – профільний комітет Держдуми 20 липня ухвалює законопроєкт про підвищення штрафів для тих, хто проігнорує мобілізацію. Тепер за неявку до військкомату доведеться платити не 3 тисячі рублів ($33), а одразу 50 000 ($550)

    НАСПРАВДІ, подібні драконівські фінансові санкції аж ніяк не свідчать про «черги з безлічі добровольців до військкоматів». Але, якщо прибрати всю пропагандистську мішуру, то це фактично останні підготовчі заходи перед другою хвилею мобілізації. У терміново внесених поправках є вказівка на її приблизні строки: новий закон набирає чинності з 1 жовтня.

    Депутат Держдуми та колишній «глава ДНР» Бородай 19 липня заявив, що друга хвиля мобілізації у РФ цілком можлива і могла б якісно посилити лінію зіткнення та допомогти російській армії: «Зараз нам треба зібрати максимум сил для того, щоб здобути швидку та ефективну перемогу. Тому я не виключаю проведення у Росії ще однієї хвилі мобілізації».

    18 липня, нагадаємо, було прийнято закон про підвищення граничного віку перебування в запасі.

    Ось така, лише триденна, хроніка турборежимної підготовки до утилізації в Україні чергових росіян. Їхнє небажання брати участь цілком зрозуміле. Але кремлівський режим чиїсь бажання, звісно, абсолютно не турбують.

    В РФ триває використання дітей для пропаганди

    20 липня з’явилося нове відео з  хлопчиком Федею – героєм березневого фейку про «українську ДРГ», яка начебто нападала на цивільних у Брянській області. Тоді, нагадаємо, пропаганда вигадала історію про те, як він їхав із дівчатами до школи, коли «ДРГ відкрила вогонь»: «Федір не розгубився і, отримавши тяжке поранення, але взявши себе в руки, вивів з автобуса двох наляканих школярок». Щоправда, за пару тижнів після «важкого поранення» хлопчик вже фотографувався з рашистським співаком SHAMAN.

    Цього разу хлопчика Федора поставили перед камерою, щоб він з папірця зачитав звернення до дівчинки Ангеліни, батьки якої загинули під час незаконної спроби скористатися Керченським мостом: «Ти не одна, вся країна з тобою. Я теж був у ситуації, коли мені було непросто, але мені допомогли хлопці з усіх куточків нашої країни».І пообіцяв, що «буде її захищати».

    НАСПРАВДІ, захищати російських дітей варто від пропаганди. Коли історія з бабцею з прапором не пройшла, у бій вступив хлопчик Альоша. Потім – той самий Федір. Тепер «героїню», цілком вірогідно, будуть робити з Ангеліни.

    В Росії продовжують використовувати дітей як пропагандистських образів. Вони ще не усвідомлюють, що стали жертвою рашизму. На те вони й діти. Але їхня ідеологічна обробка набула вже освітньо-промислових масштабів.

    За місяць до шкіл надійде новий підручник з історії Росії для 11 класів, що охоплює період з 1945 року до початку XXI століття. Серед авторів – помічник президента РФ Мединський. Останній розділ підручника називається «Росія сьогодні. Спеціальна військова операція» і присвячений війні з Україною та подіям, що їй передували. 

    Там аж 17 параграфів. Серед них: «Протидія стратегії Заходу щодо Росії», «Фальсифікація історії», «Відродження нацизму», «Український неонацизм», «Переворот в Україні 2014 року», «Повернення Криму», «Доля Донбасу», «Мінські угоди. Що це було?», «Нові регіони», «Україна – неонацистська держава», «СВО та російське суспільство».

    Судячи навіть з назв, не важко здогадатися – про що там буде йтися. 

    Путіну не вистачає «палива війни»

    Проте, може так статися, що у недалекому майбутньому не те, що виховувати, а й навчати у школах буде нікого. 

    Великого розголосу в РФ набуло висловлювання міністра охорони здоров’я Мурашка про те, що відкладання жінками народження дитини є «порочною практикою», з якою треба боротися за допомогою держпослуг та лекцій у школах. 

    НАСПРАВДІ, зараз у Росії вже вирішують питання законодавчої заборони проведення абортів у приватних клініках. Ще раніше Мурашко заявив, що до кінця 2023 року необхідно вилучити з вільного продажу медикаментозні засоби екстреного переривання вагітності.

    Також депутат Держдуми Тетяна Буцька запропонувала заборонити в РФ термін «чайлдфрі», а саму ідеологію «свідомого дітородження» визнати екстремістською. Така одностайність свідчить про те, що це не просто збочення окремих фріків, а офіційна політика Кремля.

    Усе через жахливу демографічну ситуацію і прогнози щодо її катастрофічного стану в майбутньому. Росстат вже зафіксував падіння народжуваності в РФ до нового мінімуму з 1999 року.

    За підсумками січня-травня в РФ з’явилися на світ 511,7 тисячі дітей. Порівняно з тим же періодом минулого року (який став для РФ найгіршим за цим рівнем більш ніж за 20 років), кількість народжених знизилася ще на 11,5 тисяч, або 1,2%. 

    Відносний рівень народжуваності — 8,5 дітей на 1000 осіб населення — став другим найгіршим у сучасній історії РФ. Нижче цей показник опускався лише 1999 року — 8,3 дитини на 1000 осіб населення. 

    Як підсумок: за 5 місяців цього року Росія втратила ще 236,7 тисяч осіб у результаті природних втрат населення. І це після майже 600 тисяч осіб минулого року і 2,9 млн накопиченим підсумком за останні п’ять.

    І все це, зауважимо, без офіційного визнання втрат в Україні. «З точки зору демографії, Росія перебуває у дуже важкому стані», –  визнали у травні в Кремлі. Але перед тим, як закликати народжувати нових, треба відмовитися вбивати живих. Не утилізовувати їх в Україні як паливо путінської війни.

    Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

    Перше фото: cartoonmovement.com/Saad Almuhannadi

    Источник: www.ukrinform.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю любов'ю

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *