РоZбите скло російського «патріотизму»: дайджест пропаганди за 17-19 листопада 2023 року

РоZбите скло російського «патріотизму»: дайджест пропаганди за 17-19 листопада 2023 року 20.11.2023 14:24 Укрінформ Підтримка «СВО» в РФ стрімко падає вже й на офіційно-візуальному рівні.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди РФ за 17-19 листопада 2023 року.

  • Як росіяни заздрять «вагітному солдату ЗСУ»
  • Сумна «Сказка» тваринного життя при окупації
  • Про якого «льотчика ЗСУ» «віщає Воєвода»
  • Чому Уйбу кинули з підтримкою «захисників Вітчизни»
  • Як росіяни заздрять «вагітному солдату ЗСУ»

    Пропаганда продовжує розганяти тему вагітних жінок у ЗСУ. Один з нещодавніх «шедеврів» з «вагітним солдатом» встигла видати і Скабеєва. Щоправда фейк був розвінчаний одразу ж після його появи.

    Але пропаганда ніяк не вгамується і 19 листопада видає новину про те, що начебто «дедалі більше українок, у тому числі вагітних, насильно призивають до армії».

    НАСПРАВДІ, у цій брехливій вагітній історії цілком вірогідно, є й момент заздрості. Тому що українські жінки, попри жах війни, продовжують народжувати дітей. В самій Росії це вже стає розкішшю. У той час, як держбюджет РФ на 2024-2026 роки передбачає рекордні військові видатки, близько 10,8 трлн рублів, витрати на материнський капітал скорочуються на 130 млрд рублів. Голова комітету Держдуми у справах сім’ї, жінок та дітей Ніна Останіна заявляє, що скорочення обсягу коштів було запропоновано урядом і аргументовано «уточненням кількості одержувачів», по суті – очікуваним скороченням народжуваності в Росії в найближчі три роки.

    «Цей розмитий аргумент не переконує мене в тому, що державі справді потрібні діти», – заявила Останіна, назвавши законодавчу ініціативу «лицемірним підходом, за якого уряд заздалегідь передбачає скорочення чисельності населення на тлі активних закликів до дітонародження – аж до ідей про заборону абортів». Також Останіна заявила, що в Росії «26 %  сімей з двома дітьми перебувають за межею бідності, а з трьома і більше бідують 50 % сімей».

    Паралельно в Росії почали війну з абортами. У жовтні МОЗ РФ посилило на федеральному рівні контроль за обігом лікарських препаратів для медикаментозного переривання вагітності. Наразі у Держдумі розглядається можливість законодавчо запровадити заборону на проведення абортів у приватних клініках. У деяких регіонах, включаючи тимчасово окупований Крим, ця заборона вже діє. У Мордовії запровадили штрафи для лікарів за «схиляння» до абортів. Патріарх РПЦ Кирил закликає поширити мордовський досвід на всю країну. Цілком ймовірно, в Росії не за горами повна заборона переривання вагітності.

    Сумна «Сказка» тваринного життя при окупації

    Від дітей до тварин. А точніше до зоопарків. Про звіряче ставлення окупантів до них відомо давно – ще з січневих фейків про Берлінський зоопарк. Тоді, нагадаємо,  росіяни поширили світлину, нібито зроблену там на вході, – із табличкою з проханням керівництва до відвідувачів «не годувати леопардів пустими словами Зеленського, тому що тварин може знудити». Натяк зрозумілий: на танки Leopard і взагалі допомогу Заходу Україні. «Ми дуже здивовані фотомонтажем. Це фото – фейк. З початку війни ми підтримували контакт із людьми з України, а також надавали гуманітарну допомогу і робили благодійні внески на користь зоологічних садів, таких як Київський зоопарк. Крім того, за останні кілька місяців ми зібрали понад €400 тисяч пожертв для наших колег в Україні», – відреагували представники Берлінського зоопарку.

    Нещодавно стало відомо, що знаменита Тигрюля постраждала під час атаки на Київ 11 листопада. Вона з ялтинського сафарі-парку «Тайган» (це той звіринець, куди окупанти вивезли ганебно вкраденого з Херсона єнота під час втечі в листопаді 2022-го). А його керівник Олег Зубков, який колись палко вітав окупацію Криму, розповів, як нині працюється при Росії.

    –    «Ніколи б за російського Криму я б не побудував подібний парк. При Україні ми виконали 28 міжнародних контрактів щодо постачання тварин із багатьох країн».

    –    «Ми дуже багато втратили. Ми втратили свободу пересування. Ми сьогодні невиїзні. Ми не можемо безперешкодно їздити світом. Нам не відкривають візи. Я не можу навіть переказати гроші».

    –    «Інша проблема – жорстке законодавство, в якому вкрай складно працювати підприємцю. Я однією ногою був за кордоном, частину активів перевів у Португалію. Я їх і досі не повернув».

    –   Сьогодні корупції набагато більше, вирішити якесь питання – виділення землі, розвиток справи чи бізнесу – практично неможливо. Вимагають гроші в божевільних масштабах…».

    Про якого «льотчика ЗСУ» «віщає Воєвода»

    Надвечір 18 листопада ТАСС розповсюджує приголомшливу новину. Мовляв, льотчик Повітряних сил ЗСУ здійснив переліт на російський бік. І все з посиланням на російського пілота вертольота Ка-52 Олексія Воєводу, який і організував переліт. 

    НАСПРАВДІ, в іншій версії, яку виклав автор пропагандистського Тelegram-каналу «Війна. Історія. Зброя» блогер Федоров, «діючий український льотчик прямо зараз перебуває на шляху до Росії і в найближчому майбутньому ви побачите з ним інтерв’ю». Він також зазначив, що відправити його у РФ  допоміг пілот вертольота Ка-52, але вже не з прізвищем, а з позивним «Воєвода».

    Далі вже він сам зухвало доповідає, що «Росії ця операція взагалі нічого не коштувала, усі витрати мої особисті». Пілот Ка-52 виявився автором Тelegram-каналу «Воевода вещает», який, судячи за все, і «перегнав українського льотчика в Росію» заради хайпу і набору підписників. Чого, до речі, і не приховує. Але на це повівся «політолог» Марков, який заявив: «…Раніше російський льотчик прилетів до України. Такі переходи ще раз доводять, що нинішня СВО це громадянська «СВО».

    Жодних доказів цієї «перелітної» історії окупанти наразі не змогли надати. Представник ГУР МО України Андрій Юсов пояснив, що «це запізніла та примітивна ІПсО рівня максимально п’яного Медведєва у відповідь на масову здачу в полон і перехід на бік України російських окупантів, зокрема, офіцерів, а також пілотів з технікою».

    А з полоненими реальна проблема. В Україні вже переповнені місця, де вони утримуються. А обмін з Росією востаннє відбувся у серпні. Ймовірно, росіяни саботують обміни, щоби проводити свої пропагандистські кампанії. Про це каже керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко. Однією з можливих причин замороження процесу обміну він називає спроби розхитати українське суспільство – окупанти хочуть переконати родичів наших військовополонених у тому, що нібито обміни не відбуваються через позицію Києва.

    Уповноважений з прав людини Верховної Ради Дмитро Лубінець також вважає, що «росіянам інколи цікавіше використовувати і своїх військовополонених, і родичів українських, аби тільки не повертати наших додому. І їхніх накручувати родичів, що Україна винна, Україна не хоче, ми щось там пропонуємо, а вони не готові».

    Чому Уйбу кинули з підтримкою «захисників Вітчизни»

    Зокрема і через відому тенденцію «Росія тебе завжди кине, синку» підтримка так званої «СВО» в самій Росії стрімко падає. Вже й на візуальному рівні. І це підтверджують цілком офіційні особи. У Республіці Комі державні перевізники відмовилися клеїти Z-символіку на міський транспорт. Про це заявив керівник регіону Володимир Уйба. За його словами, він дав вказівку всім розмістити на автобусах написи «За наших», «За Росію» та «За перемогу». Всі відмовились. «Запитую, чому? Відповідають: «А раптом хтось скло розіб’є!», — нарікає Уйба.

    Також губернатор скаржиться, що розмістити в Сиктивкарі банер на підтримку «захисників Вітчизни в Україні» йому вдалося лише за 2 тисячі рублів на добу і лише на 20 днів. Після завершення терміну оренди білборда власник рекламної конструкції швидко зняв банер. Уйба назвав його за це «не шанованим, не дорогим, не патріотом і не громадянином Росії».

    «Якщо ми зараз, у цей момент, з вами не зрозуміємо, що ось вона – риса, і якщо ми її у своїй свідомості не зламаємо, то провалимося. Це не дрібниці. Це складова нашого суспільства. Або ми громадяни і патріоти, або ми просто значимося ними і кажемо, що ми патріоти, тому що так треба сказати», – бідкається Уйба.

    Ось таке вже офіційне визнання символічного кінця одного з символів путінської війни. Залишилося тільки внутрішнє громадянське невдоволення нею в Росії конвертувати у практичні дії.

    Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

    Источник: www.ukrinform.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю любов'ю

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *