Що не так із «переговорним» годинником Кремля: дайджест пропаганди за 22-23 листопада 2023 року

Що не так із «переговорним» годинником Кремля: дайджест пропаганди за 22-23 листопада 2023 року 24.11.2023 11:30 Укрінформ Путінська «мирно-переговорна» брехня розвінчується простою хронологією. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди РФ за 22-23 листопада 2023 року.

  • Навіщо Москва «мінує» українсько-угорський кордон
  • Варшава взялася за російських шпигунів
  • Прага хоче покласти край розвідувальній діяльності МЗС РФ
  • «Миротворча» брехня Путіна не встигає за часом
  • Навіщо Москва «мінує» українсько-угорський кордон 

    У соцмережах з’явилося відео, на якому невідома особа із прихованим обличчям в однострої ЗСУ заявляє про те, що в Закарпатській області почалося мінування кордону з Угорщиною. Цей фейк активно поширюють російські ЗМІ та анонімні Telegram-канали із коментарями, мовляв, мінування здійснюється для зупинення потоку втікачів або й взагалі від вторгнення угорських військ.

    НАСПРАВДІ, у Державній прикордонній службі України повідомили, що інформація про мінування кордону з Угорщиною не відповідає дійсності: «Розповсюджуючи цей фейк і постановочні відео, ru-пропагандисти намагаються негативно вплинути на настрої цивільного населення України».

    На цьому можна було б поставити крапку в черговій кінематографічній історії, але це відбулося на тлі загострення на кордоні РФ з Фінляндією. 22 листопада у Гельсінках вирішили закрити всі пункти перетину на південній ділянці кордону з Росією. У відповідь на сприяння російських прикордонників напливу сотень громадян Іраку, Сирії, Ємену, Сомалі та інших країн Близького Сходу і Африки, які намагаються потрапити до Фінляндії. 

    Гельсінкі звинуватив Москву в організації цього потоку, вказавши, що подібне вже траплялося у 2015 році. Заступник голови прикордонної служби Маркку Хассінен заявив, що влада вважає цю діяльність «чітко організованою», оскільки вона «не могла виникнути сама по собі»: «Це серйозна загроза національній безпеці, яка вже обтяжує діяльність влади у районі східного кордону».

    Фактично РФ намагається штучно організувати чергову міграційну кризу в Європі на кшталт тої, що у 2021 році влаштував Лукашенко на кордоні Білорусі з Польщею. Тепер стара прикордонна тактика гібридних спецоперацій РФ з метою дестабілізації ЄС і НАТО була застосована на фінському напрямку. Нагадаємо, представник Кремля Пєсков у відповідь на вступ Фінляндії до НАТО 4 квітня, раніше погрожував, що Росія вживатиме «контрзаходів, для забезпечення власної безпеки в тактичному та стратегічному плані». Таким чином, РФ намагається знову дестабілізувати європейські країни, аби відволікти їх від допомоги Україні. І поява фейкових відео з нібито мінуванням кордону з Угорщиною, цілком вірогідно, є частиною цієї спецоперації. Не здивує, якщо виявиться, що і до блокування автоперевезень на польському кордоні доклалися спецслужби Росії.

    Варшава взялася за російських шпигунів

    А тим часом влада Польщі звинуватила 16 іноземців у шпигунстві на користь Росії. Ті зізналися, що збирали інформацію про постачання озброєнь до України та планували диверсії. Як заявив представник розвідувальної служби Маріуш Камінскі, до завдань зловмисників входило виявлення військових об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури, відстеження поїздів, які перевозять в Україну військову та гуманітарну допомогу, а також організація дорожніх катастроф. Обвинувачені – члени російської шпигунської мережі, про ліквідацію якої Польща оголосила ще у березні. У них знайшли камери, електронне обладнання та GPS-передавачі для встановлення на транспортні засоби, які здійснюють постачання в Україну. Також, за словами Камінскі, арештовані мали наказ займатися пропагандою з метою дестабілізувати відносини між Польщею та Україною.

    НАСПРАВДІ, з цього приводу цікава новина про те, що парламент Болгарії схвалив надання Україні 100 БТР-60. А Росія регулярно організовує диверсії на болгарських складах і заводах, які випускають зброю та боєприпаси радянського зразка, значна частина яких призначена Україні. Про це нещодавно заявив власник та керівник місцевої оборонної компанії Emco Еміліан Гебрев. (У 2015 році його двічі намагалися отруїти чимось схожим на «Новичок»). За словами Гебрева, перший вибух на складі Emco стався у 2011 році, потім було ще кілька диверсій, у тому числі торік – вже після початку повномасштабного вторгнення в Україну. У цьому році велика пожежа сталася на заводі у місті Карнобат на сході Болгарії. Інциденти мали місце і на підприємствах інших болгарських виробників зброї. «Подібні загрози з боку Росії означають, що потрібно вживати нових заходів як на національному рівні, так і на рівні НАТО», – вважає Гебрев.

    Прага хоче покласти край розвідувальній діяльності МЗС РФ

    І заходи вживаються. Чехія пропонує Євросоюзу обмежити пересування Шенгенською зоною російських дипломатів, багато з яких займаються розвідувальною діяльністю. З 24 лютого 2022 року європейські країни вислали близько 500 представників МЗС РФ, багато з яких, за даними влади цих держав, були не дипломатами, а співробітниками розвідки. Москва намагалася перерозподілити шпигунські кадри, часом відправляючи висланих до інших країн ЄС. Зазвичай, такий трюк не проходить, проте росіяни з дипломатичними паспортами продовжують отримувати європейські візи. 

    НАСПРАВДІ,  це дозволяє їм, користуючись дипломатичним прикриттям, вільно переміщатися 24 з 27 країн ЄС, а також Норвегією, Ісландією та Швейцарією. Влада Чехії хоче обмежити цю практику. Як дізналася Financial Times, Прага сформулювала відповідні пропозиції в рамках обговорення 12-го пакету санкцій проти Росії. (Нагадаємо, в ньому окремо згадується про необхідність покарання причетних до псевдовиборів на ТОТ України, відповідальних за примусове «перевиховання» українських дітей, а також причетних до поширення дезінформації та пропаганди РФ).

    Отже, влада Чехії пропонує видавати російським дипломатам такі візи та посвідки на проживання, які дозволяють перебувати тільки країні, де вони видані, а приймати лише біометричні паспорти, які складніше підробити. Але подібні обмеження пов’язані зі значними юридичними складнощами. В Австрії та Швейцарії, наприклад, є чимало міжнародних відомств – від інститутів ООН та спортивних організацій до ОПЕК, з яким уже багато років співпрацює Росія.

    При цьому сам Відень залишається столицею світового шпигунства, оскільки місцевий закон дозволяє переслідувати лише за діяльність, яка «завдає шкоди Австрії». З більш ніж 180 акредитованих російських дипломатів, які працюють у Відні, щонайменше третина використовують свій статус для збору розвідувальної інформації. «Ситуація в Австрії викликає особливе занепокоєння. Агенти ГРУ «та інших спецслужб прибувають з неї на територію Чехії, в інші країни Шенгенської зони, і це дуже складно контролювати», пише FT. Як бачимо, Росія простягнула свої дипломатично-розвідувальні мацаки скрізь. І це загроза для безпеки не лише для України, а й для всієї Європи.

    «Миротворча» брехня Путіна не встигає за часом

    І наостанок про Путіна, якого все ж допустили на онлайн саміт G20. Там він заявив, що «ми маємо думати про те, як припинити трагедію в Україні». Мовляв, «Росія ніколи не відмовлялася від мирних переговорів із нею. Це не ми, а Україна публічно оголосила про те, що виходить із переговорного процесу. Більш того, було підписано указ глави держави, який забороняє вести з Росією такі переговори».

    НАСПРАВДІ, Україні не потрібна імітація перемир’я. До того ж Путін не тільки маніпулює, а й плутає причинно-наслідкові зв’язки. Адже президент Зеленський неодноразово попереджав Кремль, що у випадку незаконної анексії материкових територій України переговори в принципі стануть неможливими. 

    Але Путін 21 вересня 2022 року публічно підтримав псевдореферендуми на захоплених територіях України, а після їх проведення 30 вересня підписав «договори» про прийняття до складу РФ. І лише 4 жовтня 2022 року президент України Зеленський ввів своїм указом у дію рішення РНБО, в якому, зважаючи на попередні події, констатовано очевидне –неможливість вести переговори з президентом Путіним. 

    Отже, маніпулятивна «мирно-переговорна» брехня, яку регулярно проштовхує Росія та особисто Путін з «благородною» метою «припинити трагедію в Україні, але з урахуванням нових територіальних реалій», розвінчується, навіть, простою хронологією.  

    Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

    Источник: www.ukrinform.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю любов'ю

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *