Таджиків женуть на захист Токмака: дайджест пропаганди за 28 серпня 2023 року

Таджиків женуть на захист Токмака: дайджест пропаганди за 28 серпня 2023 року 29.08.2023 15:32 Укрінформ Кремль розпочинає спеціальну антимігрантську операцію з примусу до захисту «русского мира».

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 28 серпня 2023 року.

  • Що ховається за «незначущістю» Роботиного
  • За що у РФ хочуть позбавляти громадянства
  • Кадик Кадирова – як наслідок путінської мобілізації
  • В Росії з’явилося «хлібне питання»
  • Що ховається за «незначущістю» Роботиного

    28 серпня МО України заявило про звільнення села Роботине у Запорізькій області. У Москві офіційно не підтверджують чергового «перегрупування з метою зайняти більш вигідні рубежі», але «воєнкорівська» сітка вже визнала поразку. Лише подає її як перемогу ЗСУ, яка, мовляв, нічого не значить.

    НАСПРАВДІ, для росіян все погано. І вони це знають. Вже у відкриту говориться, що після 10 вересня (Єдиний день голосування) можна очікувати на чергову хвилю мобілізації в РФ. Нового указу Путіна не потрібно. Попередній (від 21 вересня 2022 року) не скасовано, і він продовжує свою гібридну дію.

    Ця дата знакова. З того часу пройшов майже рік, а жодних нових українських захоплених територій у Путіна не з’явилося. Питання полягає виключно в утриманні вже окупованих. І з цим також все вкрай погано. (Як і з оновленням пропагандистських методичок щодо пояснень поразок на фронті).  

    Підведення серпневих підсумків ще попереду. А щодо липня, то, наприклад, ISW повідомляв, що за 5 перших тижнів контрнаступу Сили оборони України звільнили майже стільки ж території, скільки російська окупаційна армія (РОА) захопила за 6 місяців. Державний секретар США Ентоні Блінкен також заявив, що Україна повернула собі близько 50% території, які були під окупацією РФ після початку повномасштабного вторгнення.

    Отже, в Москві все розуміють. І тому, з одного боку, видають свої територіальні втрати на фронті (Урожайне, Роботине й т.д.) як «незначущі». А з іншого – готують нову порцію гарматного м’яса для захисту, наприклад, Токмака. Ось це насправді і є найбільш значущий підсумок «нічого не значущого» Роботиного, а загалом – майже року путінської мобілізації.

    За що у РФ хочуть позбавляти громадянства

    А те, що з нею наразі величезні проблеми, говорить той факт, що 28 серпня до Держдуми подано законопроєкт, за яким ухилення особи, прийнятої в громадянство РФ, від виконання військового обов’язку, мобілізації чи порушення термінів ставання на військовий облік пропонується вважати підставою (увага!) припинення громадянства.

    «Особливу актуальність це… набуває в період проведення СВО», – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту. За ним особам, які отримали паспорт РФ, потрібно з’явитися до військкомату для ставання на військовий облік протягом 2 тижнів.

    НАСПРАВДІ, справи з мобілізацією в Росії кепські. У середині серпня поліція Санкт-Петербурга провела рейд на одній з місцевих овочебаз, в результаті якого до військкомату примусово доставили сотню іноземців з російськими паспортами, які не ставали на військовий облік. Про аналогічний рейд повідомила і влада Чувашії. Поліцейські назвали відправку іноземців до військкоматів «новою опцією» щодо перевірки дотримання міграційного законодавства. Йдеться передусім про таджиків. Якщо у 2020 році паспорти РФ отримали понад 63 тисячі мешканців Таджикистану, то у 2021-му понад 103 тисячі, а торік – більш ніж 173 тисячі осіб.

    Голова російської Ради з прав людини (щоб це не означало) Фадєєв пояснив: «нові громадяни Росії повинні мати не лише права, а й обов’язки. У тому числі захищати свою батьківщину. Часто вони отримують паспорт, а стати на військовий облік у військкомат забувають. Це неправильно».

    Нагадаємо, після початку війни в Україні Держдума спростила процедуру видачі громадянства іноземцям, які уклали контракт із МО РФ. Тепер отримати російський паспорт під час укладання річного контракту можна «без тривалого очікування та інших бюрократичних перешкод».

    Проте, для таджиків та інших нових громадян РФ шайтан ховається у «дрібниці» – жодного річного контракту з МО РФ насправді немає. Він продовжується автоматично. І про це тепер знають усі. Тому й ніхто з таджиків не воліє захищати «русский мир» десь під українським Токмаком. Отже, цілком можливо, що незабаром ми станемо свідками масової «демобілізації» таджиків з російського громадянства.

    Кадик Кадирова – як наслідок путінської мобілізації

    А героєм дня 28 серпня, безумовно, став Кадиров. Цього дня він писав пост про те як «у грозненському Будинку урочистостей «Сафія» відбулася вечеря на честь учасників 10-го відкритого чемпіонату з тактичної стрільби серед силових підрозділів». А в цей час, у тимчасово окупованому Енергодарі, як повідомив ГУР МО України,  партизани за допомогою розвідників і дрона-камікадзе завдали удару по казармі кадирівців із батальйону «Ахмат-1».

    Звісно, російський намісник Чечні у відповідь напише щось на кшталт: «ця брехня тільки підкреслює необхідність дешайтанізації України». 

    Але в історію цього дня він потрапив не завдяки дешайтанізованому «Ахмату», а через… кадик.

    НАСПРАВДІ, під науковим постом про кадик масово з’явилися боти із захопленими коментарями на адресу Кадирова. Ймовірно, програма переплутала ціль для фейкових коментарів через співзвучність слів «Кадиров» та «кадик».

    Власне, після нещодавнього сімейного epic fail на «России» зі Скабєєвою та Поповим дивуватися вже нема чому. Але ця історія, з одного боку, демонструє як працює відповідний напрямок бото-пропаганди, а з іншого – свідчить про масштабну проблему, з якою зіштовхнулася Росія. А саме – нестача професійних айтівців. Вони масово виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року, і особливо – після все того ж 21 вересня, коли була оголошена мобілізація. Тому й залишається накручувати популярність Кадирову за допомогою кадика.

    В Росії з’явилося «хлібне питання»

    І наостанок про незначну (у рейтинговому значенні) новину від 28 серпня. В Росії дорожчає хліб.

    НАСПРАВДІ, це яскраво доводить причинно-наслідковий зв’язок суцільної брехні. Причина: 27 липня Путін обіцяє: «Росія безкоштовно поставить до низки африканських країн по 25-50 тисяч тонн зерна». Брехня: 22 серпня: «У Мінсільгоспі РФ офіційно спростували інформацію про зростання цін на хліб на 10%». Наслідок: 28 серпня: хліб дорожчає на 10%. (Востаннє збільшення вартості було навесні 2022 року).

    Серед причин названо подорожчання борошна (+20%), обслуговування імпортного обладнання через санкції (+50%), а також проблеми з логістикою та дефіцит кадрів через мобілізацію.

    Отже, зерно «безкоштовно» постачається в Африку в рамках «врегулювання» проблеми через вихід РФ із «зернової угоди». Але для пересічних росіян врегулювати хлібне питання неможливо. Проте, нічого нового: Путіну у його геополітичних мареннях про «русский мир» не до росіян. І тим паче не до таджиків з паспортами РФ.

    Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

    Источник: www.ukrinform.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю любов'ю

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *