Вибори в Україні під час війни: чому їх не може бути

Вибори в Україні під час війни: чому їх не може бути 24.11.2023 09:30 Укрінформ Здавалося б, на цю тему уже було сказано достатньо й однозначно, але розмови досі не вщухають, хоча їх і поменшало 

Президент України у своєму зверненні заявив, що за умов воєнного часу вибори у 2024 році є недоцільними: «Я вважаю, що зараз вибори не на часі. Зараз час оборони, час битви, від якої залежить доля держави й людей». 

Словам Володимира Зеленського передувала спільна заява від 100 українських громадських організацій, які застерегли від проведення виборів у стані активної фази війни, а також наголосили, що в таких умовах зберегти реальну конкуренцію та отримати результат, який приймуть і ті, хто виграв, і ті, хто програв, – вкрай складно: «Вибори та повномасштабна війна – несумісні. Ця ідея вкрай небезпечна та призведе до втрати легітимності як процесу, так і виборних органів, а з високою імовірністю – і до значної дестабілізації держави в цілому». 

Загалом розмов на цю тему стало набагато менше, це правда, але повністю вони не припинилися. Відтак цікавимося питанням: чому вибори все ще обговорюють, а також — головне – чому їх не буде і бути не може?

В ухваленому держбюджеті на 2024 рік не передбачено фінансування будь-яких виборів

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко в коментарі «Укрінформу» розповів, що, як правило, розмови про вибори продовжують представники і прихильники тих політичних сил, які знаходяться в полоні політичної параної. 

«Вони бояться виборів, тому що зараз рейтинги їх політичних сил є дуже низькими. І вони побоюються, що «хитра влада» призначить ці вибори тоді, коли вони будуть не готові до них. Нагадаю, що саме представник однієї з таких політичних сил поширював чутки, що влада вже визначилась з призначенням президентських виборів. Ці чутки якраз і спростував Президент Зеленський», – каже він. 

Одночасно, за словами пана Фесенка, це ще й маніпулятивна політична технологія. Попри офіційні та публічні заяви Зеленського, поширюються чутки, що насправді влада нібито готується до виборів всупереч суспільним настроям. Далі – експерт наводить конкретний приклад з власного досвіду. 

Володимир Фесенко

«Відомий муніципальний телеканал бере у мене коментар у прямому ефірі щодо теми виборів під час війни. І це вже після заяви Президента про неможливість таких виборів. Але вони не згадують взагалі про цю заяву. Навпаки, говорять про петицію на сайті Президента України проти виборів під час війни, яка навіть ще не набрала необхідних 25 тисяч голосів, а головне – вже морально застаріла після заяви Президента. Я формулюю аргументи, чому неможливі такі вибори і нагадую, що Президент вже сформулював офіційну позицію щодо недоречності таких виборів. Наступного дня на сайті цього телеканалу виходить матеріал про цей ефір і в заголовку – про петицію проти виборів, а не про заяву Президента. Отакі у нас політичні технології та журналістські стандарти у деяких політичних сил», – обурюється політолог.

Чому зараз можна стверджувати, що виборів навесні наступного року не буде? Володимир Фесенко наголошує: посилатися можна не тільки на заяву Президента Зеленського, є й інші вагомі аргументи. 

Що мається на увазі?

Як відомо, Верховна Рада продовжила воєнний стан до середини лютого 2024-го. Закон про воєнний стан забороняє проведення будь-яких виборів. Цей закон ніхто не скасовує і не змінює. Щоб президентські вибори відбулись наприкінці березня наступного року – виборчі процедури мають розпочатися вже наприкінці грудня (що неможливо, відповідно до закону про воєнний стан), а до цього ще треба здійснити купу законодавчих змін. Це по-перше. 

«А по-друге, в державному бюджеті на 2024 рік, вже ухваленому ВР, не передбачено фінансування будь-яких виборів. Без грошей, правового і організаційного забезпечення провести вибори неможливо», – наголошує пан Фесенко.

Щодо проведення виборів у майбутньому… 

«Вибори у нас точно відбудуться після завершення війни і правого режиму воєнного стану. Ми демократична держава, вибори українцям подобаються (але не під час війни), і ми від них не відмовимось», – додав він.

А загалом – чи можливі вибори під час війни? 

«В умовах такої війни, як зараз – ні. І Президент Зеленський, і експерти наводили купу аргументів, чому вони зараз неможливі, і з точки зору безпеки, і з точки зору забезпечення виборчих прав різних соціальних груп і нормальних демократичних процедур. Від себе додам, що ми не можемо дозволити собі розкіш внутрішньої політичної боротьби в умовах, коли продовжується війна проти зовнішнього ворога, – каже політолог. – У нас і без виборів деякі політики дозволяють собі брудні політичні провокаці –  ї і відверто грають на посилення внутрішньої конфліктності. У Росії це відчувають і запускають інформаційно-психологічні спецоперації та й ще з використанням фейкових матеріалів, які спрямовані на розкол українського суспільства. Можна лише уявити, що вони будуть робити у разі виборів». 

Володимир Фесенко також додав, що теоретично вибори можуть відбутися і в умовах війни, але якщо вона буде значно меншої інтенсивності (як, наприклад, на Донбасі з 2015 р. по 23 лютого 2022 р.) або якщо вона затягнеться на тривалий час, і якщо більшість українців підтримують необхідність проведення виборів в умовах, коли на частині території країни будуть відбуватись бойові дії.

Під час війни мільйони військовослужбовців та біженців не зможуть повноцінно реалізувати виборче право 

«Розмови не вщухають, бо формально строк, на який обирався парламент, закінчився, а у Президента такий строк закінчується в наступному році навесні. Тому, думаю, ця тема час від часу буде підніматися», – коментує народний депутат України IX скликання, член Комітету ВРУ з питань правової політики Роман Бабій.

Згідно з українським законодавством, зауважує він, проведення вільних, чесних і демократичних виборів в умовах воєнного стану неможливе: такі вибори до парламенту забороняє Конституція України, а Президента – українське законодавство. 

Звісно, обмеження в законі можна зняти навіть під час війни, на відміну від Конституції – її міняти не можна. Але… 

Роман Бабій

«Щоб вибори були повноцінними, необхідно забезпечити можливість голосувати та бути обраними для всіх без винятку українців. Під час війни мільйони військовослужбовців та біженців це право повноцінно реалізувати не зможуть, – акцентує нардеп. – Крім того, демократичним виборам під час воєнного стану перешкоджають обмеження свободи слова та заборона масових зібрань. У таких умовах кандидати не можуть проводити повноцінну агітацію».

І головне – це фактор безпеки. В умовах повномасштабної російської агресії гарантувати її на виборчих дільницях неможливо. 

«Нарешті, не можна  оминати проблематику фінансування виборів. Це недешеве «задоволення» – нагадує Роман Бабій. 

Існує 5 вагомих причин, які під час воєнного часу не дозволять провести демократичні вибори

Кандидат політичних наук Роман Кисленко найперше звертає увагу на те, що після заяви Президента України про «вибори не на часі», була ще заява представника Держдепу США про підтримку висновку про неможливість проведення «воєнних» виборів в Україні. За таких умов, як зараз, навіть без проведення виборів – влада в Україні буде сприйматись як легітимна на міжнародній арені. 

«Дійсно, після таких заяв, тема виборів майже не піднімається. Результати дослідження КМІС демонструють, що 81% українців вважає, що вибори слід проводити після завершення війни. Таке непроведення виборів в Україні є легальним, це прямо передбачено Конституцією і законами». 

Але ж ми бачимо, що залишається ще 19%, які підтримують ідею проведення виборів навіть під час війни. За його словами, аргументи можуть бути різними, але головний – мовляв, непроведення виборів говоритиме про те, що Україна недемократична держава. Втім, чи насправді це так?

«Демократичний політичний режим характеризується не лише проведенням виборів, адже сам факт їх наявності не свідчить про демократію. Наприклад, «вибори» проводяться в Білорусі, Росії, ба, навіть ХАМАС прийшов до влади через вибори», – нагадує політолог. 

Але ж це все недемократичні держави. Важливим є саме те, як вибори проводяться, чи відповідають вони міжнародним стандартам, чи є демократичним виборче середовище, чи відсутнє незаконне виключення груп виборців з виборчого процесу і так далі.  

«Якщо підходити до цього питання з політологічної точки зору, можна стверджувати, що вибори під час війни не будуть легітимними, а відтак це може лише нашкодити Україні в період повномасштабної війни. Зараз проведення виборів в Україні є вигідним лише Росії», – вважає Роман Кисленко.

Роман Кисленко

Експерт перелічує проблеми, які під час воєнного часу не дозволять провести демократичні вибори. А саме:

1. Забезпечення безпеки для виборців. В умовах, коли ворог в будь-яку мить може обстріляти будь-яку громаду України, неможливо гарантувати безпеку виборцям та іншим суб'єктам виборчого процесу, особливо у прифронтових та прикордонних громадах.

«Не говорячи вже про постійні повітряні тривоги, які жодним чином не співвідносяться з безперервністю виборчого процесу та самого голосування», – акцентує наш співрозмовник. 

2. Неактуальний Державний реєстр виборців. З лютого 2022 року він не оновлювався. Зараз триває його тестова експлуатація, після чого необхідно буде пройти сертифікацію та запустити його роботу. На саме поновлення відомостей Реєстру необхідно, за різними оцінками, від 3 до 6 місяців.

«У принципі до початку виборчого процесу, який би мав розпочатись наприкінці грудня, неможливо запустити повноцінне функціонування ДРВ», – каже експерт.

3. Масштабна міграція. У нас мігрантів більше, ніж населення Швейцарії або Хорватії, якщо говорити і про внутрішніх, і про зовнішніх мігрантів. Яким чином забезпечити можливість всім їм проголосувати? Це питання не вирішено.

«Фактом є те, що чинний алгоритм голосування за кордоном інституційно не спроможний цього забезпечити», – зазначив Роман Кисленко.

4. Реалізація виборчих прав військовими. Це, мабуть, одне з найголовніших питань. Адже яким чином забезпечити їм можливість голосувати на передовій, а особливо балотуватись із дотриманням принципу рівності. Військовослужбовці не зможуть вести агітацію так, як це зможуть цивільні кандидати.

5. Політичний чинник. Вибори – це завжди конфлікт. А іноді вибори навіть призводять до революцій. Згадаймо 2004 рік, Помаранчеву революцію.

 «Тому проведення виборів в умовах війни без вирішення всіх вище зазначених проблем може призвести до делегітимізації результатів, що потенційно може розколоти суспільство та призвести до внутрішньополітичної дестабілізації», – підкреслив Роман Кисленко.

А саме це й вигідно ворогу.

Ворог готує інформаційну атаку проти України

Низка українських ЗМІ, посилаючись на джерела в секторі безпеки та оборони, а також Президент України застерігають: протягом листопада-грудня російські спецслужби готуються до проведення чергової інформаційної атаки проти нашої держави. На «прапор» знову піднімуть частину реальних проблемних тем, які сьогодні хвилюють українців: загальна втома від війни, уявна «безперспективність опору», корупція, зупинка допомоги від міжнародних партнерів, різноманітні «теорії змови». Окремим пунктом іде «мовне питання», яке знову і знову штучно повертають на порядок денний. Водночас, у Києві та регіонах планується організація низки «мирних» акцій, які матимуть абсолютно не мирні цілі. Як пише Центр протидії дезінформації, анонімні телеграм-канали, що транслюють проросійську риторику, поширюють інформацію про те, що в Києві нібито набирали «протестувальників» для мітингу, який нібито мав відбутися 21 листопада, з метою підтримки… передвиборчої кампанії головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Як доказ, маніпулятори публікували підробний скріншот, нібито зроблений на українському сайті з пошуку різних послуг. У тому, що це був фейк, уже всі переконалися наочно. 

«Подібних оголошень на українських сайтах немає, а головнокомандувач ЗСУ чи будь-хто з військового керівництва не збирає масовку для заходів. Подібні заяви – серія вкидів, спрямованих на дискредитацію Валерія Залужного, це спроба створити хибне враження, що в українському військово-політичному керівництві є розкол», – наголошують у ЦПЗ. 

Отже, це ще одна з низки причин «у кошик» під назвою «Чому виборів не буде й бути не може».

Вибори Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *