З Пєскова сиплеться путінський пісок: дайджест пропаганди за 7 серпня 2023 року

З Пєскова сиплеться путінський пісок: дайджест пропаганди за 7 серпня 2023 року 08.08.2023 16:18 Укрінформ Офіційний рот Кремля втрапив у халепу через інтерв’ю ЗМІ з «недружньої держави»

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 7 серпня 2023 року.

  • Чому Шойгу варто дослухатися Подоляки
  • Скандал навколо офіційного речника Кремля
  • Росіяни готують з українських дітей «яничарів»
  • Пам’ятні ознаки путінської «вічності»
  • Чому Шойгу варто дослухатися Подоляки

    «Росія влаштувала блокаду Чорного моря, що супроводжується постійними обстрілами території України. Якщо удари продовжаться, РФ може залишитися без кораблів до кінця війни», – попередив 7 серпня президент Володимир Зеленський.

    НАСПРАВДІ, це попередження – чергове. Або ж, коли ласка, – останнє. Навіть, придворний диванний «аналітик» Юрій Подоляка закликає Шойгу дослухатись і перестати регулярно брехати про боротьбу за живучість своїх кораблів.

    Нагадаємо, в ніч на 4 серпня морські дрони атакували базу російського флоту в Новоросійську. Це за 650 км (!) від українських берегів (оминаючи Крим). Постраждав БДК «Олененгорский горняк». Подоляка звинуватив російське командування у брехні та злочинній недбалості через його втрату: «Невже в чиїсь високій голові з великими зірками на погонах не може вміститися проста думка – не можна приховати пошкодження великого десантного корабля на рейді Новоросійська. Адже все це бачили сотні та тисячі людей. Невже не вистачає мізків це зрозуміти?».

    «А ще виникає питання: корабель було підбито на зовнішньому рейді чи при заході у порт? Адже, якщо він стояв на зовнішньому рейді в той час, коли минуло 1,5 року війни і йдуть атаки дронів – то це злочинна недбалість, за яку хтось має відповісти».

    Голова СБУ Василь Малюк нагадав: «Будь-яка «бавовна», що відбувається із кораблями РФ чи Керченським мостом, є абсолютно логічним і ефективним кроком по відношенню до ворога. Більш того – такі спецоперації є повністю законними. Тож, якщо росіяни хочуть, аби «бавовна» припинилася, вони мають скористатися для цього єдиною можливістю – покинути територіальні води України та нашу землю. І чим швидше вони це зроблять, тим буде краще для них».

    Вже й Держгідрографія України офіційно попередила про оголошення військової загрози в акваторії (внутрішнього та зовнішнього рейдів) одразу шести російських портів: Анапи, Новоросійська, Геленджика, Туапсе, Сочі та Тамані.

    Тож якщо Шойгу «не вистачає мізків» повірити президенту України, Держгідрографії та голові СБУ, можливо варто дослухатись хоча б свого Подоляки?

    Скандал навколо офіційного речника Кремля

    Але головним «ньюсмейкером» 7 серпня став не Подоляка, а спікер Кремля Пєсков. Його «інтерв’ю NYT виявилося якимось дуже скандальним. І все це взагалі давно вийшло за якісь важливі рамки…», – написав «політолог» Марков.

    Скандал спалахнув після того, як у New York Times вийшов великий репортаж із Росії кореспондента Роджера Коена (цього року він отримав Пулітцерівську премію та премію Джорджа Полка у складі Times, які висвітлювали війну в Україні.) 

    В репортажі є пара цитат Пєскова. Одна – про те, що «Путіна буде переобрано наступного року з більш ніж 90% голосів. Наші президентські вибори — це не зовсім демократія, це дорога бюрократія».  

    Друга (дослівно): «Я запитав пана Пєскова, речника Кремля, чи хоче Росія збільшити українську територію за межами чотирьох анексованих областей. — Ні, — сказав він. «Ми просто хочемо контролювати всю землю, яку ми зараз записали в нашій Конституції як нашу»», — пише Коен.  

    На це патріотична Telegram-зірка Росії на прізвище Скурлатов запропонував Пєскову «добровільно піти у відставку через невідповідність посаді».

    Пєсков негайно заявив, що його слова неправильно інтерпретували.

    НАСПРАВДІ, досить дивно таке чути з офіційних вуст Кремля. Топ-чиновник дає інтерв’ю найбільшому ЗМІ з «недружньої держави» і не просить хоча б надіслати для звірки свої цитати до публікації. Чи у Москві вкотре включать режим «Захід нас знову обдурив»?

    Щодо «виборів Путіна у вигляді бюрократії, а не демократії» Пєсков, за великим рахунком, не збрехав, а лише пробазікався. А ось з приводу «бажання контролювати лише чотири українські області, які вже прописані в Конституції як російські», то після цих слів на «московських болотах» негайно здійнялося патріотичне виття.

    Наразі, реальність в тому, що російські війська не окупували повністю навіть жодну зі «своїх чотирьох конституційних» областей». Про контроль (навіть, над донецькими ресторанами), взагалі не йдеться. 

    Для розуміння бажань і можливостей: росіянам для повної окупації чотирьох областей України доведеться якимсь чином захопити ще понад 16 000 км².

    Але є і інший аспект пєсковської тези. Про подальші територіальні загарбницькі наміри Кремля свідчить те, що на сьогодні Росія тимчасово окупувала (хоч і мізерну – 1,8%) територію Харківської області. І продовжує тут свої воєнні дії: 7 серпня обстріляли село Кругляківку в Куп’янському районі. (Двоє загиблих, п’ятеро – поранених). Також окупована Кінбурнська коса на Миколаївщині.

    Що роблять росіяни на цих, навіть не «конституційних» територіях, Пєсков, звісно, не пояснив. Але й пояснювати нема чого: увесь світ розуміє, що не існує жодних областей України, «записаних до конституції Росії». Є лише території України, які тимчасово перебувають в окупації.

    А щодо «виборів», то як висловився один зі співрозмовників Коена в його репортажі, «Путін був при владі так довго, що діти вже не питають, хто буде наступним президентом, вони питають, хто буде наступним Путіним».  

    Росіяни готують з українських дітей «яничарів»

    Щодо російських дітей, то надій з приводу їх нормального розвитку в Росії мало. «Наступних путінів» не буде ще довго. Наразі дітей перепрограмовують за новою шкільною програмою. «У нових підручниках з історії Росії були повністю переписані розділи про 70-і, 80-і, 90-і та нульові роки», – похвалився путінський придворний «історик» Мединський. За його словами, до підручників було додано розділ і про події з 2014 року до сьогоднішнього дня, який включає «СВО».

    НАСПРАВДІ, як сказав Джордж Орвелл, «хто керує минулим, той керує майбутнім; хто керує сьогоденням, той керує минулим». Нічого нового з часів його «1984» не змінилося. Але проблема в тому, що зараз, буквально в режимі реального часу, до вбивств, викрадень, катувань українських дітей додається ще і їхнє перепрограмування. Ось один з останніх кричущих випадків. 

    Одразу після початку повномасштабного вторгнення в Україну Слідчий комітет РФ на чолі з Бастрикіним взяв «шефство» над вивезеними дітьми з окупованих територій. Його співробітники відвідали депортованих українських дітей (у тому числі сиріт) як мінімум у 10 регіонах РФ, порахувала «Верстка» спільно з проєктом «Kidmapping».

    Паралельно відомчим кадетським корпусам було доручено підготуватися до прийому школярів із «Л/ДНР». Згідно з офіційними даними, опублікованими в друкованому органі СК РФ, з лютого 2022-го по березень 2023 року відомство вивезло до Росії 323 дитини з ТОТ Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, зокрема 181 дитину-сироту. У результаті 78 з них потрапили до освітніх установ РФ. У тому числі до кадетських корпусів та академії СК без іспитів взяли понад 40 осіб.

    Серед цінностей, що значаться у статутних документах кадетських корпусів СК,  — «вірність Російської Федерації» та «повага до державної служби». У виховній програмі корпусу описаний «ідеал особистості» дитини: вона повинна укорінюватися «у духовних та культурних традиціях російського народу». За цими ж канонами у кадетському корпусі живуть і депортовані українські діти. Їхня «яничаризація» йде повним ходом.

    Пам’ятні ознаки путінської «вічності»

    І наостанок про культурну спадщину. 7 серпня МКІП повідомило, що через російську агресію в Україні (станом на 25 липня) пошкоджено або зруйновано 763 об’єкти культурної спадщини. З них об’єктів національного значення – 105, місцевого значення – 595. 23 пам’ятники повністю зруйновано, 625 частково пошкоджено, ступінь пошкодження 115 об’єктів ще не встановлено. 

    Загалом в Україні культурні пам’ятки постраждали у 15 областях, найбільше — у Харківській, Донецькій, Херсонській, Київській та Одеській областях.

    А водночас у Новокузнецьку губернатор КуZбасу Цивільєв 3 серпня відкрив монумент, присвячений зрадниці Ользі Качурі — екс-співробітниці МВС України, яка перейшла на бік РФ. 

    Вартість пам’ятника – 1 мільярд 100 млн рублів. Новокузнецьк при цьому є одним з найгірших російських міст з точки зору екології. Тут кожну зиму вводиться режим «чорного неба», а люди масово хворіють на онкологію. Гранично допустима концентрація шкідливих речовин в атмосфері вища за норму в 15 (!) разів. Але на покращення довкілля грошей немає. Нещодавно Новокузнецьку довелося брати кредит у розмірі 823 млн рублів на погашення старого кредиту.

    Від Цивільєва вирішив не відставати і голова іншого депресивного регіону, Алтаю, Віктор Томенко. Починаючи з цього року там почнуть встановлювати бронзові бюсти загиблих на війні з Україною окупантів.

     «Путін завжди використовував війну — у Чечні, Грузії та Україні — щоб об’єднати росіян у міфах про націоналізм і підштовхнути їх до спрощеного висновку, що його правління є настільки важливим, що має бути вічним», – написав у своєму репортажі з Росії Роджер Коен.

    НАСПРАВДІ, вічність Путіна не вічна. Пісок з нього вже сиплеться. І вже не тільки у висловах Пєскова.

    Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

    Источник: www.ukrinform.ua

    No votes yet.
    Please wait...
    Поділіться своєю любов'ю

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *