Без «чмонь», «орків» і «русні»: Нацрада рекомендує медіа не називати так військових ЗС РФ

Фото: соцмережi | Російський окупант Андрій Рязанцев, який відомий як “чмоня”

Використання подібної лексики суперечить основним принципам журналістської об’єктивності і навіть може призвести до подальшого загострення воєнних дій, вважають у Нацраді.

Related video

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення закликала не використовувати слова “чмоні”, “орки”, “русня” і подібну лексику щодо представників російської армії. Ці рекомендації містяться в “Пропозиціях до критеріїв віднесення інформації до такої, що розпалює ненависть, ворожнечу, жорстокість до окремих осіб чи груп осіб”. Вони були опубліковані 14 травня.

Пункт 12 документа говорить про те, що навіть в умовах воєнного стану важливо дотримуватися етичних і журналістських стандартів, а поширення образливих висловлювань і негідної номінації до будь-якої соціальної групи людей, включаючи військовослужбовців Збройних Сил Російської Федерації чи представників окупаційної військової та/або політичної адміністрації, не є виправданим кроком.

Ба більше, у Нацраді вважають, що ці слова можуть призвести до загострення військових дій та створення додаткових напруг у суспільстві.

Крім того, використання такої лексики не сприяє об’єктивному та відкритому інформуванню громадськості і навіть може погіршити сприйняття медіа як надійного джерела інформації. Висловлювання, які направлені на знецінення ворога, мають на меті “демонізувати” противника і часто є агресивними та неетичними.

Рекомендації Нацради для медіа Фото: скриншот

“У журналістиці рекомендується дотримуватися об’єктивності до всіх ворогуючих сторін. Коректність мовлення є важливими елементами, щоб зберегти людську гідність та етичні стандарти в комунікації”, — йдеться у рекомендаціях.

Нагадаємо, 18 квітня фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва оприлюднив дані опитування, згідно з яким найпопулярнішим джерелом інформації про війну для українців є Telegram. Далі ідуть міжособистісні контакти, YouTube і телемарафон “Єдині новини”.

9 травня Нацрада з телебачення та радіомовлення повідомила, що хакери зламали низку кабельних каналів і транслювали “парад перемоги” у Москві.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *