Бізнес Герег – поліція розпочала розслідування після матеріалу Схем – відео

Фото: Facebook | Подружжя Олександр і Галина Гереги

За інформацією журналістів, Гереги сплачували зарплату проросійському керуючому гіпермаркетів в окупованому Донбасі, який тепер став депутатом від партії “Единая Россия”, а він допомагав фінансувати партію, засновану подружжям.

Related video

Печерський районний суд Києва 3 квітня зобов’язав Офіс генерального прокурора внести відомості до ЄРДР за статтею “колабораційна діяльність” і відкрити кримінальне провадження за фактами, наведеними у скарзі політичної партії “Народовладдя”. Про це повідомило “Радіо Свобода”.

Стосувалося це рішення відомого в Україні подружжя Олександра і Галини Герег, які, за фактами розслідування, можливо продовжують свій бізнес на окупованій території Україні — у так званому утворенні “ЛДНР”. Правду намагалися дізнатися журналісти-розслідувачі проєкту “Схеми”, про що зняли відео і розмістили його ще восени торік на YouTube-каналі “Радіо Свобода”.

Журналісти “Схем” з’ясували, що 2014 року власники великої мережі будівельних гіпермаркетів під брендом “Епіцентр” начебто втратили на окупованій території частину своїх магазинів. Здавалось, що бізнес “віджали”, перейменувавши його на гіпермаркети “Галактика”, які продовжували працювати на захопленому сепаратистами Донбасі, а Гереги не мали з ними жодних зв’язків.

Насправді факти співпраці з окупаційною владою, до якої належить нинішній керуючий гіпермаркетами “Галактика” Геннадій Гальчук, як-то кажуть, незаперечні. Наприклад, керуючий понад 8 років, до липня 2022 року, отримував зарплату від Герег як власників ТОВ “Епіцентр-К” і “Нової лінії 1”, їздив на підконтрольну Україні територію і фінансово підтримував партію “За конкретні справи”, засновниками якої є Гереги. А з восени 2023 року Гальчук і сам став “депутатом” на Донеччині, та ще й від партії “Единая Россия”.

Хронологія правових колізій

Після розслідування проєкту “Схеми”, в якому були розкриті всі згадані факти, політична партія “Народовладдя” звернулася у жовтні 2023 року до Служби безпеки України (СБУ) із заявою про “вчинення власниками мережі “Епіцентр” Олександром та Галиною Герегами кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 та ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність — провадження господарської діяльності у взаємодії із незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території).

СБУ, зі свого боку, передала цю заяву до Офісу генпрокурора, звідки надійшла відповідь: документ, мовляв, “не містить об’єктивних фактичних даних, які б достовірно свідчили про наявність ознак кримінальних правопорушень”, тому підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) у Генпрокуратурі не бачать.

До січня цьогоріч справа не рухалася і лише після того, як народний депутат VIII скликання Юрій Левченко звернувся зі скаргою на Офіс генпрокурора вона зрушила з місця.

Фото: Скріншот

Печерський районний суд Києва 3 квітня зобов’язав Офіс генерального прокурора внести відомості до ЄРДР за статтею “колабораційна діяльність” і відкрити кримінальне провадження щодо власників “Епіцентра” за фактами з розслідування “Схем”.

Пояснення народного депутата Олександра Гереги

Отже, журналісти вирішили спитати, чи правда подружжя втратило контроль над своїм бізнесом, чи все ж таки існують реальні колабораційні зв’язки з ворогами України.

“Схеми” звернулися за коментарем і до Офісу генпрокурора, і до самого нардепа Гереги. Відповіді поки що в дорозі, як і реакція на запит до головного офісу “Епіцентру”, який редакція надіслала ще на початку жовтня торік.

Щоправда у коментарі, переданому виданню Forbes ще в середині січня 2024 року, Олександр Герега заявив, що вони з дружиною “повністю втратили контроль за своїми торговими об’єктами, розташованими на окупованих територіях Донеччини та Луганщини”.

Важливо Компанія Гринкевича через суд намагається зірвати закупівлі для ЗСУ, – "Державний оператор тилу"

Нагадаємо, що Фокус писав про ще один родинний бізнес, який насправді мав ознаки злочинної організації і був звинувачений у шахрайстві, вчиненому в умовах воєнного стану, — про Гринкевичів, які завдали державі збитків на понад 934 мільйони гривень через поставки неякісного одягу для ЗСУ.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *