Боротьба з корупцією в Україні – як українці оцінюють ситуацію – інфографіка

Фото: З відкритих джерел | Боротьба з корупцією в Україні

Більшість опитаних вважають, що ситуація в Україні свідчить про реальні спроби боротьби з корупцією.

Related video

Упродовж 29 вересня — 9 жовтня 2023 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки щодо сприйняття громадянами України заходів щодо боротьби з корупцією в країні. В опитуванні прийняли участь 1 010 респондентів старше 18 років, що мешкають у всіх регіонах України, крім АР Крим та тимчасово окупованих територій. В середу, 25 жовтня, результати опитування були опубліковані на сайті КМІС.

“Корупція лишається одним із найбільш дратівливих для українців аспектів (окрім війни корупція фактично є топ-проблемою за версією українців). Ми можемо спостерігати дуже гостру реакцію як на самі випадки корупції, так і навіть на результати опитувань, що її стосуються (в останньому випадку, до речі, гострота реакції простежується і серед громадськості, і серед влади). За останні місяці в Україні за результатами діяльності правоохоронних органів та журналістських розслідувань інтенсивно обговорювалися різні кричущі корупційні випадки”, – пояснили соціологи мету свого дослідження.

Респондентам поставили питання, як вони сприймають поточну ситуацію з боротьбою з корупцією в Україні.

Більшість опитаних — 59% — вважають, що ситуація свідчить про позитивні зрушення і реальні спроби боротьби з корупцією.

Негативно оцінюють ситуацію третина учасників опитування — 34%. На їхню думку, останні події вказують на “безнадійність корумпованості України”, що не дають надії на позитивні зміни.

Не змогли відповісти на питання 5% респондентів.

Опитування Київського міжнародного інституту соціології Фото: КМІС

За даними КМІС, під час опитування у 2018 році на питання “Як Ви вважаєте, наскільки ефективно органами влади України ведеться боротьба з корупцією?” лише 25% респондентів відповіли “скоріше ефективно”. А минулої зими позитивно оцінили боротьбу з корупцією вже 50% учасників опитування.

“Тому ми можемо обережно припускати, що зараз думки українців щодо боротьби з корупцією більш оптимістичні, ніж були до широкомасштабного вторгнення і до Революції Гідності”, — кажуть соціологи.

Нагадаємо, міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Україна не боїться боротися зі своїми олігархами й почувається знову уповноваженою переслідувати колись могутніх магнатів. На думку журналістів, Україна тривалий час намагалася позбутися впливу своїх тіньових магнатів, які використовували величезні промислові багатства, накопичені після розпаду Радянського Союзу в 1991 році, для здобуття політичного впливу і влади.

У жовтні інше опитування КМІС показало, що попри запаси ресурсів РФ, 9 із 10 українців проти територіальних поступок Кремлю. Згідно з результатами дослідження, збільшилася частка українців, які вірять, що РФ може ще багато років вести війну проти України.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *