«Бюджет не гумовий»: у Міносвіти заявили, що в Україні «забагато викладачів» (відео)

Фото: Pexels | У Міносвіти заявили, що в Україні надто багато викладачів (ілюстративне фото)

Зі слів заступника міністра Михайла Винницького, викладачам варто очікувати підвищення зарплат тільки у разі оновлення мережі ЗВО. Він пояснив, що кількість вступників в Україні помітно знизилась.

Related video

В Україні кількість викладачів у ЗВО перевищує потребу, тож збільшення зарплат можливе лише у випадку модернізації усієї системи. Про це у коментарі ГО “Прогресильні” заявив заступник міністра освіти та науки України Михайло Винницький.

“Я розумію, що це дуже не популярно звучить, але в нас на сьогодні забагато викладачів. І коли ми говоримо про збільшення витрат чи оплати викладачів, ми маємо розуміти, що бюджет не гумовий. На сьогодні збільшення окладів або зарплат викладачів є можливе лише при тому, що ми будемо модернізувати мережу”, — підкреслив він.

Чиновник пояснив, що кількість вступників в Україні значно зменшилась. Нині в заклади вищої освіти вступає вдвічі менше абітурієнтів, ніж це було раніше.

“Я хочу звернути увагу, що у нас 15 років тому було 630 тисяч випускників шкіл щороку. Минулого року було 360 тисяч”, — зазначив Винницький.

Проте, з його слів, за цей час не зазнали змін контингент ЗВО та кількість викладачів.

На момент публікації Міносвіти не давали додаткових коментарів щодо заяви Винницького.

Коментар Михайла Винницького (про кількість викладачів — з 15:40)

Нагадаємо, в Україні планують “фундаментально” реформувати систему вищої освіти. Зокрема, “контрактників” наділять можливістю регулювати термін навчання, студенти зможуть обирати спеціальність вже після другого курсу, а заочна форма буде скасована.

Згідно з розслідуванням ЗМІ, що українці використовують вищу освіту, щоб уникнути мобілізації. У 2023 році частка першокурсників “на контракті” зросла до 70%, а їхній середній вік склав 27 років. Студентів віком понад 30 та 40 років, якщо порівнювати з показниками за попередні роки, також стало більше.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *