Погода в червні в Україні – прогноз від синоптиків

Фото: З відкритих джерел | Погода в червні

Очільниця відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко стверджує, що прохолодного червня не буде, адже з п’яти попередніх місяців поточного року чотири місяці виявились теплішими за норму.

Related video

Червень 2024 року виявиться середньостатистичним, але теплішим, ніж торік. Середньомісячні показники температури повітря очікуються в межах 19-23 градуси тепла, в гірських районах +16-19, що на 1,5-2 градуси перевищує місячну норму та на 4-6 градусів тепліше, ніж у травні. Про це йде мова у повідомленні Українського гідрометцентру.

Синоптики, посилаючись на дані багаторічних спостережень, стверджують, що абсолютний мінімальний показник температури повітря у червні становить 1 градус тепла, проте у гірських районах, Волинській, Рівненській, північних, північно-східних та Дніпропетровській областях місцями було зафіксовано від 0,3 до 3,4 градусів морозу, на високогір′ї Карпат до -5 градусів. Абсолютний максимум температури — 38 градусів тепла, в Одеській, Херсонській, Харківській та Луганській областях місцями +39,8 градусів, в гірських районах +25-33.

Щодо місячної норми опадів, то у червні вона прогнозується в межах 49-90 мм, в Карпатах та місцями на Прикарпатті та Закарпатті 117-171 мм. Це дорівнює нормі червні і перевищує показник травня.

Погода у червні – прогноз Укргідрометцентру

В коментарі ТСН очільниця відділу агрометеорології Укргідрометцентру кандидат географічних наук Тетяна Адаменко повідомила, що, за наявними даними, на прохолодний червень не варто розраховувати, оскільки з п’яти попередніх місяців поточного року чотири місяці виявились теплішими за норму. За її словами, аномальним став лише травень: температура нижче норми, майже повна відсутність опадів і заморозки, такого травня не було останні 30 років.

“Червень розпочнеться комфортною теплою погодою із короткочасними дощами по всій території, проте на Лівобережжі їх буде обмаль на фоні значно вищих, ніж у травні, температур повітря”, — запевнила Адаменко. Вона додала, що на півдні, у центрі та на сході країни у другій п’ятиденці вдень температура становитиме +30-33 градуси, в західних та північних областях +27-29 градусів. Проте для червня нормою є нестійкий характер погоди, не варто виключати похолодання, оскільки пізні заморозки були навіть 20 червня”.

Тетяна Адаменко додала, що у червні збільшується активність грозових процесів, часто можна спостерігати град і шквали. Дані метеоспостережень свідчать про те, що кількість дощових днів у південних та східних областях становить 5-11, на решті території — 10-15, у Карпатах — до 19 днів.

Прогноз погоди на червень від метеорологічних сайтів

Якщо проаналізувати прогноз погодних сайтів, можна зробити висновок що червень в Україні очікується теплим і дощовим. При цьому в середньому понад половину днів може знадобитися парасолька чи дощовик. Водночас чим далі на південь і схід, тим менше буде опадів і тим сильнішою спека.

Захід

В західних областях червень розпочнеться дощами, на Закарпатті – зливами. Такі погодні умови протримаються тиждень. До того ж на Тернопільщині та Хмельниччині гримітимуть грози, а Буковина найбільш суттєво відчує розгул стихії. Далі погода покращиться, однак днів без опадів прогнозується через два на третій. Утім, невеликі дощики зменшать сильну спеку, в цілому у регіоні у другій і третій декадах переважатиме комфортна погода: вдень +22-27 градусів, уночі + 12-16.

Північ

У північних областях спека очікується з перших днів червня. Дещо прохолодніше буде на Волині, Рівненщині та Житомирщині, бо там очікуються значні дощі з грозами. Вони не дозволять денній температурі підвищитися понад +25-26 градусів. А от у решті областей опадів буде помітно менше, а температура – вищою, до +28-29 градусів удень і до +15-18 вночі. Та з 9-10 числа північно-східні вітри принесуть прохолоду, температура вдень знизиться до +20-24 градусів, у третій декаді підвищиться до 22-26. На Волині прогнозуються сильні дощі, у решті областей – помірні. Короткочасні опади можливі скрізь майже щодня весь червень, тому парасольку краще тримати під рукою.

Центр

Спекотна і без суттєвих опадів погода очікується у центрі України. Лише на Вінниччині майже вся половина місяця буде грозовою і дощовою, особливо 9-10 червня, в ці дні область накриють сильні зливи. Завдяки їм температура поступово знизиться з +27-29 градусів до +22-24 удень і до +16-18 вночі та утримається до кінця місяця. А зливи зміняться дощиками, які накрапатимуть то тут, то там майже щодня. В інших областях буде набагато жаркіше, а дощів набагато менше. Найспекотніша погода очікується на Дніпропетровщині: майже весь місяць удень +28-32 градуси, вночі +19-21. Справжніх дощів тут випаде мало, лише чотири-п’ять днів у середині місяця, ще інколи накрапатиме.

Схід

На сході країни червень почнеться вкрай спекотно, температура повітря вдень перевищуватиме +30, а на Луганщині вона досягне +34-35 градусів. Невеликі дощі не матимуть суттєвого впливу на спеку, лише в окремі дні вони будуть значними, тоді температура ненадовго знизиться до +24-25. Однак майже весь місяць переважатиме спека, температура вдень +26-28 градусів, уночі +19-21. На 2-3 градуси прохолодніше буде на Харківщині завдяки тому, що тут дощитиме найчастіше.

Південь

Інтернет-синоптики прогнозують жителям півдня України “майже Африку”. В регіоні протягом першої половини місяця не буде опадів, за винятком Херсонщини і Миколаївщини, тут з 7 по 10 число місцями можливі невеликі дощі. І температура повітря буде відповідною: вдень +28-33 градуси, вночі +22-24. Після 15 червня помітно дощитиме на Одещині і Миколаївщині, у решті областей дощі будуть несуттєвими, але завдяки їм у другій половині місяця денна температура впаде до +26-28 градусів, нічна до +19-20.

Нагадаємо, що, за прогнозом синоптика Наталки Діденко, в Україні на початку червня передбачається жарка погода. Місцями очікуються короткочасні грозові дощі.

Також відомо, що 27 травня потужний торнадо накрив відразу чотири американських штати, що поставило під загрозу життя 120 мільйонів людей.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *