Викрадене скіфське золото — у Мадриді затримали контрабандистів — фото

Фото: СБУ | Затримали контрабандистів, які хотіли продати скіфське золото

За даними спецслужби, серед пʼятьох затриманих контрабандистів був представник УПЦ з України. На вилучені артефакти накладено арешт і отримано висновок експертів, що вони належать до української культурної спадщини.

Related video

Служба безпеки України (СБУ) спільно з БЕБ і поліцією Королівства Іспанії нейтралізувала транснаціональне злочинне угруповання, яке нелегально вивезло з України вироби скіфського золота для продажу в країнах Європейського Союзу. Про це повідомляє СБУ.

Як зазначають правоохоронці, у результаті міжнародної спецоперації в Мадриді затримано п’ятьох учасників банди, які намагалися незаконно реалізувати українські артефакти. Серед затриманих — представник УПЦ з України.

Під час слідчих дій у зловмисників вилучили 11 викрадених золотих предметів культурної спадщини України на суму понад 60 млн євро.

“Ідеться про дорогоцінні предмети VIII-IV століть до нашої ери, у тому числі золоті сережки, кулон, чокери та пектораль”, — додають у СБУ.

Затримали контрабандистів, які хотіли продати скіфське золото

Затримали контрабандистів, які хотіли продати скіфське золото

За даними слідства, артефакти з України злочинці нелегально вивезли в Євросоюз у період 2014-2020 років. Потім зловмисники намагалися “легалізувати” викрадені культурні цінності під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами з подальшим перепродажем на чорному ринку.

Правоохоронці поетапно задокументували злочинні дії та затримали їх на гарячому під час перевезення українських артефактів.

Затримали контрабандистів, які хотіли продати скіфське золото

Затримали контрабандистів, які хотіли продати скіфське золото

“Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності”, — йдеться в повідомленні.

За словами правоохоронців, на вилучені старожитності накладено арешт і отримано висновок експертів, що вони належать до культурної спадщини України.

Затримали контрабандистів, які хотіли продати скіфське золото

Тривають комплексні заходи для встановлення місцезнаходження всіх українських артефактів скіфського золота, які були викрадені з території нашої держави.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Росії хочуть встановити причетних до вивезення скіфського золота з Криму. В РФ вважають, що експонати вкрали з кримських музеїв. 2014 року Нідерланди відмовилися повертати скіфське золото через окупацію Криму.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *