«Виносить дуже швидко»: прикордонник розповів, чому небезпечно перепливати Тису (відео)

Фото: Пресслужба Держприкордонслужби | Затримані, які намагались перетнути Тису

Прикордонник Валерій Кірієнко в інтерв’ю докладно розповів, що перепливати річку Тису, що на кордоні із Угорщиною, не варто. Річка дуже небезпечна, і в її водах уже загинуло 28 людей.

Related video

Кореспондентка Галина Остаповець поспілкувалася із заступником начальника підрозділу охорони держкордону Валерієм Кірієнком. Він розповів, що річка Тиса на кордоні з Угорщиною та Румунією несе смертельну небезпеку для тих, хто її намагається переплисти. Але кількість охочих перетнути Тису зростає. Тільки в день, коли в нього брали інтерв’ю, затримали 9 людей. Відео з’явилося на “Новини.LIVE”.

Прикордонник розповів, що кордон по річках традиційно проходить посередині. Але навіть до середини Тиси допливти важко. Сам він навіть не намагався, хоча вміє добре плавати. Адже під водою повно потонулих дерев, за які людина може зачепитися та піти під воду.

Прикордонники розповіли, яка небезпека чекає на тих, хто намагатиметься переплисти Тису

“Посеред річки плавають гілки, коріння дерев тощо. Із першого погляду всім здається, що течія спокійна, утім, вона виносить дуже швидко, є вихори”, — розповів Кірієнко. За його словами, навіть професійний плавець, який хотів подолати Тису, повернувся через десять метрів, адже його почало затягувати під воду.

Прикордонник додав, що вже 28 людей загинули під час незаконної спроби перетину державного кордону таким способом. І динаміка таких випадків, на жаль, залишається стабільною.

“І молоді хлопці віком від 20 років намагаються це зробити, але ні молодість, ні сила не допомагають”, — зазначив прикордонник.

Він нагадав, що прикордонники мають право застосовувати зброю. Але найчастіше вони роблять попереджувальні постріли в основному для того, щоб урятувати людину, яка, найімовірніше, не зможе доплисти до угорського берега.

До Угорщини людей також переправляють контрабандисти. Але це теж небезпечно: часто застосовують автомобільні шини, матраци та надувні човни. Усі ці плавзасоби зносить течією. А оскільки люди здебільшого переправляються вночі, то не можуть зорієнтуватися в темряві й тонуть.

Люди намагаються перетнути Тису на гумових човнах Фото: Скрін відео

Валерій Кірієнко зазначив, що більшість із тих, хто користується послугами контрабандистів, не знають чіткого плану та зовсім не орієнтуються, де вони перебувають. Їх заспокоюють, але тільки на місці вони розуміють, що їм доводиться оминати прикордонні загони та перепливати Тису на човні. Часто такі сміливці здаються прикордонникам, бо не хочуть ризикувати життям.

Історії про те, що Тису подекуди можна перейти пішки й води по коліна, прикордонник також спростував. Такі ділянки на річці є, але тільки в деякі періоди року. І вони посилено охороняються. Пішки Тису він переходити не рекомендує — дно річки покриває мул, у якому можна загрузнути й потонути.

Послуги контрабандистів, за словами прикордонника, коштують дорого.

“Згідно з їхніми словами, від 7 до 15 тисяч доларів. Подорожчало після закону про мобілізацію”, — зазначив Кірієнко. Жінки, до речі, Тису не перетинають. Але прикордонники затримували групу ромів навіть із малими дітьми, які хотіли перетнути кордон незаконно, бо не мали грошей оформити паспорти, розповіла Леся Федорова, речниця Мукачівського прикордонного загону ДПСУ.

Нагадаємо, у понеділок, 6 травня, протягом дня після зниження рівня води на річці Тиса неподалік від кордону з Румунією прикордонники знайшли тіла трьох чоловіків.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *