Українські історичні артефакти — митники перехопили нуклеуси — фото

Фото: Київська митниця | Нуклеуси оцінили у Національному музеї історії України

З України намагались відправити за кордон справжні нуклеуси періоду “неоліт”. В давнину від таких відколювали пластини, які використовували, наприклад, як ножі.

Related video

Митники виявили у посилці за кордон археологічні артефакти з шостого тисячоліття до нашої ери. Деталями 23 квітня поділилась пресслужба Київської митниці.

Посилка прямувала з Кривого Рогу у США. У ній знайшли три відшліфовані камені з чіткими гранями — кам’яні ядрища з кременю, які називаються нуклеусами. Знахідку митників оцінили у Національному музеї історії України.

Експерти підтвердили, що у США намагались відправити автентичні нуклеуси. Вони походять з північно-західної та західної частин України, довжина найбільшого — 15 сантиметрів.

Виявлені у посилці нуклеуси Фото: Київська митниця

Виявлені у посилці нуклеуси Фото: Київська митниця

Виявлені артефакти належать до матеріалів археологічних культур періоду “неоліт — доба бронзи”, приблизно 6-2 тисячоліття до нашої ери. У музеї підтвердили, що вони мають культурну та історичну цінність.

У митниці пояснили, що нуклеуси — це кам’яні ядрища з кременю, обсидіану, яшми тощо. В давнину від них сколювали гострі пластини, які використовували як кам’яні знаряддя (зокрема, ножі).

Виявлені у посилці нуклеуси Фото: Київська митниця

Виявлені у посилці нуклеуси Фото: Київська митниця

“Нагадуємо, що предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі України. Їх місце в Музейному фонді України”, — підкреслила пресслужба.

На вивезення предметів, які мають культурну та історичну цінність, потрібен дозвіл Мінкульту. Відправник посилки такого не надав. На нього склали протокол про порушення митних правил, а нуклеуси вилучили.

Нагадаємо, вчені спробували розібратися, чому популярний в народі силует серця зовсім не схожий на форму справжнього органу. Головним винуватцем цієї “помилки” вважають Арістотеля.

Свіже наукове дослідження поставило крапку у загадці Бермудського трикутника. Вчені сформували дві теорії, чому у цій зоні могли “зникати” кораблі.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *