Забужко: Ми є свідками формування третьої світової війни

Забужко: Ми є свідками формування третьої світової війни 02.06.2024 18:07 Укрінформ Наразі формується третя світова війна, яка змушує суспільство переглянути історію двох попередніх війн.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, на цьому письменниця Оксана Забужко наголосила під час дискусії "Як ми назвемо цю війну?" у межах презентації однойменної книги від видавництва Ukraїner на Книжковому Арсеналі.

"Я б говорила про формування зараз третьої світової війни, яка зрештою змушує нас переглянути історію двох попередніх. Бо ця історія дуже європоцентрична, заходоцентрична й біоцентрична. Ми мислимо ці війни в рамках європейського театру бойових дій, а починалися вони насправді цілою купою розгалужених воєнних конфліктів. Тож ми зараз спостерігаємо подібне "набрякання", – сказала вона.

Водночас філософ, професор КНУ ім. Тараса Шевченка Вахтанґ Кебуладзе підкреслив, що зараз Росія воює проти всього людства.

"У Канта є твір "До вічного миру", де він каже, що ми не можемо укласти вічний мир, але ми можемо укласти попередню угоду про мир. Всі статті міжнародних угод про правила війни списані з цього твору, і росіяни всі ці статті порушують. Тобто вони не просто ведуть геноцидну війну проти нас. Якщо зараз, ведучи війни, порушувати ці кантові статті, то можливість укладення нашими нащадками «вічного миру» буде просто знищена – а без цього ми знищимо себе через екологічні катастрофи та конфлікти", – зазначив він.

Зі свого боку громадський діяч, викладач у Києво-Могилянській Бізнес Школі Валерій Пекар зауважив, що будь-який збройний конфлікт має кілька взаємопов'язаних рівнів. За його словами, російсько-українська війна є боротьбою України за незалежність, за своєю суттю вона є антиколоніальною.

"Цей дискурс для нас дуже важливий, бо саме так ми можемо говорити з країнами Азії, Африки, Близького Сходу, Латинської Америки, оскільки вони теж пройшли антиколоніальні війни", – сказав Пекар.

Він зазначив, що невіддільною частиною російсько-українського протистояння є війна Росії з НАТО, себто США, за минуле: Росія прагне повернутися туди, де вона була, коли розпався Радянський Союз. Пекар також додав, що наразі ми можемо спостерігати боротьбу світових автократій зі світовими демократіями, результат якої визначить, яким буде прийдешній світопорядок – правом сили чи силою права.

У виданні «Як ми назвемо цю війну?» міститься хроніка двох років українського опору в повномасштабній війні з Росією. Ідеться про ключові події від 24 лютого 2022 року, що підкріплюються документальними фото, мапами бойових дій, ілюстраціями, мемами та інфографіками.

На початку видання наявні тексти про передумови нападу Росії на Україну від Ukraїner та дослідника Ігоря Кромфа, де пояснюється, чому агресія Росії проти України триває не два і не десять років, а значно довше. Водночас кожен місяць хроніки завершується текстами інтелектуалів, зокрема: письменниці Оксани Забужко, філософа Вахтанґа Кебуладзе, історика Тімоті Снайдера, режисерки Ірини Цілик.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві проходить ХІІ Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал». Він стартував 30 травня, а сьогодні – останній день.

Забужко Війна Письменниця

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *