РФ має намір змінити морські кордони з країнами Балтії: на Заході відреагували

Фото: РИА Новости | Країни Балтії відреагували на плани Росії змінити морські кордони (ілюстративне зображення)

За даними журналістів, у російському Міноборони підготували документ, у якому йдеться про те, щоб оголосити частину акваторії внутрішніми водами. У Фінляндії заявили, що Москва не сповіщала Гельсінкі про свої плани.

Related video

Росія має намір “відсунути” кордони з Литвою і Фінляндією в Балтійському морі. Причому зробити це хоче Москва лише в односторонньому порядку. Про це повідомляє видання The Moscow Times.

Журналісти змогли проаналізувати проєкт постанови уряду, який підготувало Міністерство оборони Росії. Документ опубліковано на порталі правових актів.

“Росія має намір оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу міст Балтійськ і Зеленоградськ у Калінінградській області. Для цього буде змінено географічні координати точок, що визначають положення вихідних ліній, від яких відміряють ширину територіального моря РФ, а також прилеглої зони біля узбережжя та островів”, — ідеться в повідомленні.

Кордон із Фінляндією. Там російський уряд має намір спробувати скоригувати координати біля островів Йяхі, Соммерс, Голланд, Родшер, Малий Тютерс, Вігрунд, а також недалеко від мису річки Нарва.

Кордон із Литвою. Під російський перегляд потрапила зона Куршської коси, райони мису Таран, а також Балтійської коси.

Автори проєкту кажуть, що таке рішення потрібно ухвалити через те, що кордони нібито “не повною мірою відповідають сучасній географічній обстановці”

РФ хоче змінити кордони з країнами НАТО: як вони відреагували

Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс на своїй сторінці в соціальній мережі Х (колишній Twitter) написав, що Вільнюс розцінює дії Москви винятково як свідому та ескалаційну провокацію, яка спрямована на залякування сусідніх країн.

“Ще одна російська гібридна операція, цього разу вона намагається поширити страх, невпевненість і сумніви у своїх намірах у Балтійському морі. Це очевидна ескалація проти НАТО та ЄС, і на неї необхідно ухвалити відповідну тверду відповідь”, — написав Ґабріелюс Ландсберґіс.

Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що відомство зараз намагається уточнити деталі стосовно документа, про який написали журналісти.

“Конвенція ООН з морського права містить положення про визначення морських зон прибережних держав, зокрема їх перегляд. Ми припускаємо, що Росія, як учасниця конвенції, діятиме відповідно. Слід пам’ятати, що внесення непорозумінь — це також гібридний вплив. Фінляндія не буде введена в оману”, — заявила Еліна Валтонен.

Президент Фінляндії Александр Стубб тим часом написав, що Москва не сповіщала Гельсінкі про свої плани щодо цього.

У МЗС Латвії також уважно стежать за ситуацією. Глава відомства Байба Браже заявила, що Рига перебуває в контакті з колегами із Фінляндії та Литви, щоб разом прояснити ситуацію.

Морські кордони Балтії: реакція Росії

Росія не збирається переглядати держкордон на Балтійському морі, про що заявило анонімне військово-дипломатичне джерело в коментарі “РИА Новости”.

“Жодних намірів щодо перегляду на Балтиці ширини територіальних вод, економічної зони, континентального шельфу біля материкового узбережжя і лінії державного кордону Російської Федерації не було і немає”, — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 9 травня повідомлялося, що президент Росії Володимир Путін може націлитися на “озеро НАТО” в разі війни із Заходом, про що заявив колишній верховний головнокомандувач Альянсу Джеймс Ставрідіс. За його словами, йдеться про Балтійське море, яке здебільшого контролюють країни Північноатлантичного союзу. Водночас завдяки Калінінградській області у Кремля також є вплив у цьому регіоні, але він занадто слабкий.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *