У Курганській області РФ затопило уранові рудники — є ризик масової онкології — ЗМІ

Фото: МНС Росii | Повінь у РФ

Співробітник Російського соціально-екологічного союзу Андрій Ожаровський попередив, що концентрація солей урану в річці призведе до зростання захворювань. Внутрішнє опромінення, яке набагато небезпечніше за зовнішнє, “абсолютно неминуче”.

Related video

Повінь у Курганській області РФ затопила уранові свердловини. За даними журналістів, у такий спосіб у річку Тобол міг потрапити розчину урану. Про це пише видання “Агентство”, посилаючись на коментарі екологів.

Фахівці припускають, що в майбутньому це може спричинити зростання низки захворювань.

Опублікована адміністрацією регіону карта вказує на те, що в зоні підтоплення знаходяться старі свердловини родовища “Добровільне”. Воно розташоване між селами Звіриноголівське, Труд і Знання.

Свердловини родовища "Добровільне"

Свердловини родовища "Добровільне"

Еколог Сергій Єрьомін вважає, що під водою може бути стара свердловина, яка “протікає 35 років”. Ба більше, є ризик, що вода добереться і до нових свердловин, які були пробурені вище.

Олексій Шварц зі штабу Навального в Кургані раніше займався проблемами уранових родовищ. За його словами, розчин урану потрапив у воду.

“Уранова жила під землею знаходиться не в саркофазі. Багато років рудне тіло було огороджене глинистими шарами та твердими породами землі на глибині 400 метрів”, — пояснив він.

Для видобутку пробурили сотні або навіть тисячі свердловин і при цьому пошкодили природний саркофаг. Він також згадав про те, що при потраплянні урану на поверхню шкіри є ризик виникнення онкології.

Представник Російського соціально-екологічного союзу Андрій Ожаровський, який спеціалізується у сфері радіоактивних відходів, попередив, що підвищена концентрація солей урану в річці призведе до зростання захворювань.

Ожаровський зазначив, що уран вважається альфа-активною речовиною, а його потрапляння в організм із питною водою загрожує внутрішнім опроміненням, що набагато небезпечніше за зовнішнє.

Він зазначив, що річкова вода все ж таки розбавить розчин — концентрації не перевищать нормативи, водночас колективні дози для жителів регіону зростуть. Те, що хтось отримає захворювання, фахівець називає “абсолютно неминучим”.

Родовище “Добровільне” перебуває в розробці компанії зі структури “Росатома”. Екоактивісти в Курганській області кілька років намагалися домогтися заборони видобутку урану на ньому. Представники “Росатома”, зі свого боку, дотримуються думки, що екоактивісти заважають видобувати “стратегічну сировину”.

Нагадаємо, що “витік радіації” призвів до надзвичайного стану в російському Хабаровську.

Також повідомлялося, що на початку квітня в Харкові було знеструмлено ядерну установку “Джерело нейтронів”.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *