Японський волонтер не перераховував гроші в фонд: що насправді сталось у FuMi Caffe (фото)

Фото: Instagram | Фумінорі Цучіко продовжує допомагати жителям Харкова

Японський благодійник Фумінорі Цучіко, який безплатно годував харківських пенсіонерів, переконаний, що його помічниця діяла не чесно. Помічниця скаржиться, що грошей на заклад харчування не вистачало і не все гаразд було з рахунками та виплатами.

Related video

У Харкові зникла вивіска з волонтерського кафе, у якому порядкував японець Фумінорі Цучіко. Фумінорі звинуватив українку-помічницю Наталю Грам у шахрайстві з грошима, які донатили благодійники. Своєю чергою помічниця запевняє, що обману не було, просто японець не уявляє, скільки коштує “безплатне” харчування. Про ситуацію, яка склалась навколо Фумінорі, розповіли на порталі Ukrinform.

Японець з квітня 2023 по червень 2024 займався кав’ярнею під назвою FuMi Caffe, у яке могли прийти харків’яни, переважно пенсіонери, й безплатно пообідати. Організацією харчування — закупівлями продуктів, зарплата працівникам тощо — займалась жителька Салтівки Наталя Грам, нагадали журналісти.

Важливо Зеленський вручив відзнаки "Національна легенда України": хто отримав нагороду

Фумінорі з квітня по травень був у Японії. Коли чоловік повернувся в Україну, то з’ясував, що від його імені збирали кошти на функціонування кав’ярні. Він такого розпорядження не давав і переконаний, що його обманули. Після цього японець розірвав відносини з помічницею та відкрив новий заклад, де годуватиме харків’ян. Тим часом Грам спростовує усі обвинувачення і планує й надалі волонтерствувати, але вже без участі японця, ідеться у статті Ukrinform.

Яка позиція Фумінорі Цучіко

Фумінорі пояснив журналістам, що підозри у можливій недоброчесності партнерки у нього з’явились ще у листопаді 2023 року. Помічниця надавала йому квитанції, заповнені від руки. У них ішлося про закупівлю продуктів, але він не може точно сказати, скільки яких продуктів і за які кошти було куплено. Зі свого боку він надав 11 тис. дол. на зарплату працівникам.

“Скільки проплачено і скільки насправді постачалося продукції – м’яса, хліба, картоплі чи сосисок, я ж не знаю. Як вона домовляється з постачальниками”, — заявив засновник благодійного кафе.

Тим часом помічниця на кошти, зібрані благодійниками, купила дороговартісний телефон, ідеться у статті. Японець підтвердив, що дійсно допомагав жінці, а також усій її родині з 11 осіб. Серед іншого, купував ліки, ноутбук — за все платив з особистої картки. Сам жив скромно і платив за помешкання 5 тис. грн, пояснив чоловік.

На скриншоті квитанції за купівлю телефона можна побачити, що він коштував 47 тис. грн. Під нею — коментар Наталі, яка не заперечує, що дійсно витратила на це гроші, але майже половину повернула Фумінорі.

Волонтери у Харкові – купівля телефону за кошти Фумінорі Фото: ukrinform

Поки Фумінорі не було в Україні, на сторінці Instagram FuMi Caffe з’явились реквізити благодійного фонду “Фумі”. Автор допису пропонував донатити на опубліковані рахунки, водночас японець запевняє, що не причетний до цього збору.

Волонтери у Харкові – збір коштів та рахунки фонду "Фумі" Фото: ukrinform

“Я вже думаю, що то нормальна практика для України, коли на папері – одне, а в дійсності – інше”, — заявив Фумінорі.

У червні чоловік розірвав відносини з Наталею і зірвав вивіску зі своїм іменем. Він заявив, що йому навіть не дали можливості забрати особисті речі й підозрює, що в Україні часто діють незаконно і йому це не подобається.

Що говорить Наталя Грам

Наталя Грам відповіла на звинувачення Фумінорі. Жінка запевнила, що щиро намагалась допомогти волонтеру з Японії, який хотів нагодувати харківських пенсіонерів. З її слів, чоловік насправді не уявляв, скільки це коштує і як багато грошей потрібно. Закладу допомогла військова адміністрація — передала обладнання для кухні. Грошей тим часом не вистачало.

Пів року тому Наталя повідомила Фумінорі, що для подальшої роботи потрібно на місяць мати 50 тис. грн, ідеться у статті. У відповідь отримала 6 тис. грн. Вона знала, що повинна підтримати добру справу і годувати людей — тому робила все, що для цього необхідно.

Волонтери у Харкові – українка Наталя Грам, яка допомагала Фумінорі Фото: ukrinform

“Коли я звертаюся до Фумінорі, то він каже, що сам займається фінансовим питанням, а я тут просто керую процесами. Людина вихваляється, що годує стількох людей, але це б я мала вийти і сказати черзі, що, вибачте, люди, я сьогодні вас годувати не буду”, — сказала харків’янка.

Грошей на заклад не було, оскільки на рахунку Patreon було заблоковано 30 тис. дол. Протягом місяця ці гроші намагались врятувати, але не вдалось. Тоді Фукіморі надіслав власні кошти — 6 тис. дол. Цього не вистачило, тому вона й оголосила збір на рахунки українського благодійного фонду, засновником якого є вона сама. Також у жінки виникло питання, чому японець збирає гроші на власні рахунки — вона не знає, скільки насправді там є коштів.

“Чому за рік Цучіко жодного разу не опублікував рахунки фонду? Скільки у нього цих зборів, які суми надходять, я ж узагалі не знаю. Натомість змушена випрошувати кошти на продукти”, — заявила Наталя.

Зазначимо, на сторінці Instagram Fuminori Tsuchiko дійсно викладена історія з квитанціями, яким він не має пояснення. Тим часом в останніх записах він пише, що продовжить займатись благодійність в Україні й почав роздавати хліб та наїдки у новому місці. На сторінці Facebook “Натали Грама” розповідається про її подальшу волонтерську діяльність: жінка показує, як продовжує годувати харків’ян.

Раніше Фокус писав про заяву Фумінорі, у якій він звинувачував партнерку у спробі захопити заклад. Тоді він повідомив, що волонтерка отримувала зарплату 30 тис. грн і придбала собі ноутбук Lenovo Gaming Note PC і телефон Apple iPhone 14 Pro Max.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *