Сонячне гало у Києві – що таке гало і що це провіщує – фото

Фото: Соцмережi | Сонячне гало у Києві

У небі над Україною 14 квітня з’явилося сонячне гало. Це незвичайне оптичне явище, що виникає в атмосфері внаслідок заломлення та відбиття світла.

Related video

Сьогодні, 14 квітня, у Києві жителі могли спостерігати за сонячним гало у вигляді кола. З давньогрецької “гало” перекладається як “сяйво”, або “німб”. В Україні гало можна спостерігати 70-120 разів на рік за сприятливих погодних умов. Знімки гало з’явились у соцмережах.

Побачити гало на небі можна неозброєним оком, утім, астроном радить використати сонячні окуляри, щоб уберегти очі від яскравого сонячного світла.

Сонячне гало у Києві Фото: Соцмережi

“У минулі часи це явище сприймали за знамення”, – розповідав раніше астроном Володимир Кажанов.

Зокрема, у давнину люди вірили, що сонячне гало — це знак того, що зло буде покарано, а завойовників спіткає невдача.

Сонячне гало — це світле слабко забарвлене коло навколо Сонця. Таке оптичне явище виникає внаслідок заломлення та відбиття світла в крижаних кристалах і спостерігається найчастіше в атмосфері у перисто-шаруватих хмар. Кристали криги діють як оптична призма, саме тому ми бачимо біле кільце навколо сонця. Всього відомо до 90 різновидів гало. Існує навіть місячне гало.

Сонячне гало у Києві Фото: Соцмережi

За народними прикметами та не тільки, гало є передвісником зміни погоди. Сьогодні у Києві хмарно. Більша частина дня пройшла без опадів, а ближче до вечора очікується дрібний дощ.

Раніше відомий синоптик Наталка Діденко розповідала, що на вихідних в Україні буде тепло, температура триматиметься близько +22 градусів, а на півдні та сході навіть підніметься до +25.

На заході та півночі в неділю задуватиме рвучкий вітер.

14-го квітня більшу частину доби — без опадів, а з другої половини дня і ввечері буде дощ у західних та північних областях.

Нагадаємо, раніше Фокус писав про те, як утворюється місячне гало. Та наскільки часто можна побачити це цікаве явище.

Також вчені розповіли, яку форму має веселка. І це не дуга, як ми вважаємо, коли бачимо її на небі. І чому у спектрі веселки немає таких кольорів, як білий та чорний.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *