Став базою для створення «Привида Києва»: у столиці попрощалися з легендарним льотчиком (фото)

Фото: 24 канал | Церемонія прощання з Валентином Коренчуком

Вже з перших хвилин широкомасштабного вторгнення Росії полковник Валентин Коренчук бився з ворогом в небі над столицею. На основі його бойових вильотів разом із побратимами й поширилася легенда про “Привида Києва”.

Related video

У вівторок, 18 червня, у Києві попрощалися з бойовим льотчиком 40 бригади тактичної авіації повітряного командування “Центр” Повітряних Сил Збройних Сил України, полковником Валентином Коренчуком з позивним “Бджоляр”. Він загинув під час виконання бойового завдання. Про це інформують в бригаді тактичної авіації м.Васильків.

Наголошується, що вже з перших хвилин широкомасштабного вторгнення Росії полковник Коренчук бився з ворогом в небі Києва. Пізніше він виконував бойові завдання на Південному та Східному напрямках, прикривав повітряний простір Центральної України.

Загалом він здійснив понад 80 бойових вильотів, провівши в небі біля 300 годин, та вразив десятки цілей супротивника, серед яких ворожі літаки, крилаті ракети, розвідувальні та ударні БПЛА, наземні цілі.

Саме йому належить історичний здобуток для української авіації – збиття російського штурмовика біля Києва. За це полковника було відзначено державним орденом “За мужність” (ІІІ ступеню) та відомчими відзнаками. Й після таких славетних перемог у суспільстві народилася легенда про “Привида Києва”, наголошують у 40 БрТА.

Важливо Хто вигадав "Привида Києва": у ЗСУ розповіли історію народження легенди (відео)

Валентин Коренчук, як зазначається, одним із перших розпочав публічну кампанію в медіа щодо надання Україні сучасних літаків F-16 та модернізації української бойової авіації в цілому. За час повномасштабної війни він встиг попрацювати з десятками вітчизняних та закордонних видань, стати героєм кількох документальних фільмів та телевізійних програм.

“Валентин Коренчук завжди залишатиметься взірцем гідності, поваги і честі офіцера для побратимів по зброї. Його подвиги надихатимуть не одне покоління захисників неба любити Україну і боротися за неї до кінця!”, — йдеться у повідомленні бригади тактичної авіації.

Як інформує “24 канал”, публічна частина церемонії прощання розпочалася об 11:30 у Михайлівському Золотоверхому монастирі на Михайлівській площі у Києві. Після цього процесія рушила до Майдану Незалежності. З Майдану колона вирушила до Лук’янівського військового цвинтарю, на алею військових Героїв.

На прощання з Героєм прийшло багато людей, які хотіли вшанувати пам’ять Валентина Коренчука.

Нагадаємо, навесні 2022 року у Командуванні повітряних сил збройних сил України розповіли, що “Привид Києва” — це збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації.

Також Фокус писав про хлопця з Луганщини Владислава Рикова, який став одним із найкращих пілотів Су-25 у Повітряних силах України. Він здійснив 385 бойових вильотів, а під час останнього, 7 лютого, його збила російська ракета.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *