На Одещині пошкоджені 123 культурні пам’ятки, з них 18 національного значення – МКІП

На Одещині пошкоджені 123 культурні пам’ятки, з них 18 національного значення – МКІП 16.04.2024 02:32 Укрінформ В Одеській області з початку повномасштабного вторгнення різного ступеня пошкодження зазнали 123 культурні пам’ятки, з них національного значення – 18.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

Як зазначається, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв в межах робочої поїздки оглянув пошкоджені внаслідок російської агресії пам’ятки культурної спадщини Одеси – Одеський будинок вчених, Одеський художній музей та Одеський Спасо-Преображенський собор.

Зокрема, на території Одещини різного ступеня пошкодження зазнали 123 будівлі-пам’ятки, з них національного значення – 18, місцевого значення – 105.

«Сьогодні наш пріоритет однозначний – стійкість і міць країни. Наші захисники бережуть нашу землю, але ви, мої колеги, разом зі своїми колективами, бережете нашу українську ідентичність через збереження культури», – підкреслив Карандєєв.

Крім того, очільник МКІП зустрівся з головою Одеської обласної державної військової адміністрації Олегом Кіпером та Одеським міським головою Геннадієм Трухановим, а також з представниками культурної спільноти Одещини

«Одеса багата на мистецьку та культурну спадщину. Тут є заклади культури як державної форми власності, так і комунальної. Наразі для країни немає значення, кому саме належить спадщина. Беззаперечно одне – відношення до неї має бути уважним та предметним. Сьогодні всі, хто працюють, виконують національне завдання Честь вам і хвала. Всі, хто прийняв виклики війни, і сьогодні, ще, можливо, з більшою мотивацією віддає себе, свій час та ресурс тому, щоб протистояти ворогу на своєму місці. Ми з вами теж мобілізовані для своїх завдань – охороняти спадщину, вчити дітей, забезпечувати культурні процеси, які необхідні для життєдіяльності країни», – сказав т. в. о. міністра.

У міінстерстві зазначають, що в Одеській області активно працюють над виявленням, дослідженням та популяризацією нематеріальної культурної спадщини. Наразі до Національного переліку від Одеської області внесено 10 елементів, з них у 2023 році – три елементи.

Як повідомлялося, уряд Італії та України підпишуть меморандум про співпрацю, за яким Україна отримає 45 млн. євро на проведення нагальних протиаварійних та консерваційних робіт в постраждалих об’єктах культурної спадщини охоронної зони ЮНЕСКО в Одесі.

Фото: МКІП

Культура Одещина МКІП

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *