ПАРЄ: Стирання культурної ідентичності українців – частина російської кампанії геноциду

ПАРЄ: Стирання культурної ідентичності українців – частина російської кампанії геноциду Резолюція 26.06.2024 19:31 Укрінформ На літній сесії в Страсбурзі Парламентська асамблея ухвалила резолюцію «Про боротьбу зі стиранням культурної ідентичності під час війни та миру».

У документі йдеться про те, що культурні чистки та екстремальне насильство, яке застосовує Російська Федерація, має на меті стерти історичне коріння українців, їх традиції та культуру. Все це є частиною ширшої кампанії, а саме геноциду РФ проти українського народу. Текст документа підтримали 103 делегати ПАРЄ, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми чітко прописали, що всі дії РФ є частиною кампанії геноциду проти українського народу, що є грубим порушенням міжнародного права», – наголосила доповідачка з цієї теми та співавторка проєкту резолюції українська депутатка Євгенія Кравчук.

За її словами, це вперше, коли асамблея ухвалює окрему резолюцію з культурної тематики, де визнає знищення культурних цінностей не лише воєнними злочинами, а частиною геноцидарного процесу.

«Російська Федерація використовує культурні чистки як зброю війни в рамках своєї ширшої кампанії екстремального насильства. Таке культурне знищення та навмисне і систематичне руйнування або розграбування культурних цінностей є воєнними злочинами та злочинами проти людяності, а також свідчать про конкретний геноцидний намір знищити українську національну групу або принаймні її частину, в тому числі шляхом знищення української ідентичності та культури», – йдеться в тексті резолюції.

Асамблея нагадує, що право кожного народу користуватися своєю культурною спадщиною є невід’ємною частиною міжнародного права.

У рекомендаціях до резолюції вона пропонує зафіксувати збитки, завдані культурній спадщині та інфраструктурі в Україні та скласти вичерпні списки предметів і артефактів, викрадених з музеїв, та археологічних пам'яток, в тому числі в Криму з 2014 року. Компенсувати ці втрати у майбутньому можливо буде через міжнародний механізм, частиною якого є Реєстр збитків.

Асамблея пропонує Комітету міністрів включити до Плану дій Ради Європи для України "Стійкість, відновлення та реконструкція" також цільові ініціативи в галузі освіти, викладання історії та популяризації культурної спадщини.

Як повідомлялося, літня пленарна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, що триває у Страсбурзі, тримає у фокусі правові та правозахисні питання, пов'язані з агресією Росії проти України.

Геноцид Культура ПАРЄ Війна Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *