Конфлікт Росії та Японії — у Токіо нагадали Москві про окупацію Курил

Фото: РИА Новости | В Японії знову заявили, що Росія окупувала Курильські острови (ілюстративне зображення)

За даними японського дипломатичного відомства, Москва продовжує утримувати під своїм контролем ті території, суверенітет над якими має Токіо. При цьому було висловлено готовність до переговорів із Кремлем.

Related video

Росія продовжує незаконно утримувати острови, над якими у Японії є суверенітет. Про це йдеться в опублікованій щорічній доповіді з дипломатії японського зовнішньополітичного відомства під назвою “Синя книга”.

Йдеться про Курильські острови. У Токіо переконані, що їхня південна частина є японською територією і Москва має повернути контроль над ними назад. Питання залишається не вирішеним уже 78 років.

“Північні території — це острови, над якими Японія має суверенітет, і вони є споконвічною територією Японії, але нині вони незаконно окуповані Росією”, — ідеться в повідомленні.

При цьому в Токіо пишуть про те, що мають намір вирішити питання за допомогою укладення мирного договору з Кремлем. У МЗС назвали це питання пріоритетними у відносинах Японії та Росії.

У березні 2022 року через початок війни проти України всі переговори про врегулювання конфлікту були припинені, з чим у Токіо були незгодні.

“Уряд Японії, відчуваючи сильне бажання хоч якось відповісти на щирі почуття літніх колишніх мешканців островів, продовжуватиме наполегливо закликати російську сторону відновити ці проєкти. Ми також протестуємо проти кроків Росії зі зміцнення своїх збройних сил на чотирьох північних островах, включно з військовими навчаннями, на тій підставі, що вони суперечать позиції Японії щодо цих островів і є неприйнятними”, — підсумували в МЗС.

Нагадаємо, 22 березня 2022 року повідомлялося, що Японія висловила протест РФ через припинення переговорів щодо мирного договору. Через війну в Україні в Токіо ввели санкції проти Москви. У Кремлі зі свого боку відповіли на обмеження скасуванням безвізового режиму на Курили та виходом із діалогу щодо врегулювання конфлікту.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *