Посилення мобілізації – у Польщі припинили обслуговування чоловіків призовного віку

Фото: dsnews.ua | Черга до Консульства України у Кракові

Документи не приймають у чоловіків віком від 18 до 60 років. Дмитро Кулеба заявив, що невдовзі МЗС надасть роз’яснення як отримати консульські послуги за кордоном відповідно до нового закону про мобілізацію.

Related video

Консульство України у Польщі тимчасово припинило прийом документів та надання консульських послуг чоловікам призовного віку, які є громадянами України. Про це повідомило “Суспільне” з посиланням на коментар співробітника консульства.

“Нині призупинений прийом громадян призовного віку. Зараз ми чекаємо вказівки від Міністерства закордонних справ. Зараз просто тимчасово призупинений їхній прийом”, — сказав співробітник.

Він уточнив, що призупинення надання консульських послуг, пов’язане з тим, що наразі розробляються механізми, які будуть діяти згідно із законом про мобілізацію.

Документи не приймають у чоловіків віком від 18 до 60 років.

Крім того, у закордонних підрозділах ДП “Документ” припинили видачу документів “через технічні причиниʼ.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що невдовзі МЗС надасть уточнені розʼяснення щодо порядку отримання консульських послуг в межах законодавства для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах.

“Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно”, — зазначив Кулеба.

Зазначимо, що Фокус раніше писав про те, що чекає на українців за кордоном за новим законом про мобілізацію. Зокрема, у матеріалі йшлось про те, що українці за кордоном мають оновити свої дані у військкоматах, щоб не втратити можливості продовжити закордонні паспорти.

Важливо Мобілізація в Україні: які бувають види повісток і як карають за неявку за ними

Нардеп та член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський сказав Фокусу, що військовозобов’язаним за кордоном не потрібно повертатися в Україну, щоб оновити дані для ТЦК та СП. Це можна зробити дистанційно, оскільки військкомату достатньо знати, що людина проживає в іншій країні, щоб не надсилати їй повістки.

“Людина може проживати за кордоном, а їй надсилають повідомлення, повістки за адресами, зареєстрованими в ТЦК. Держава витрачає час, матеріальні та людські ресурси, щоб проінформувати людину, яка в принципі не може бути поінформована, оскільки її немає в цьому місті”, — зазначив Веніславський.

Крім того, в ефірі “Свобода.Live” Веніславський заявив, що тих, хто виїхав нелегально, теоретично можуть повернути до України. Однак, за його словами, ця процедура “дуже тривала.

“”Оновлення персональних даних для отримання консульських послуг — це лише засіб, для того, щоб ми розуміли, хто з громадян України, які є військовозобов’язаними, перебувають, тимчасово або постійно проживають за кордоном. Для того, щоб ми, тобто ТЦК не надсилали їм повістки, не витрачали на це час і ресурси”, — підкреслив Веніславський.

Він додав, що також оновлення даних громадянами допоможе Україні уточнити кількість тих, хто виїхав за кордон.

Нагадаємо, 22 квітня стало відомо, які правила вручення повісток передбачає новий закон про мобілізацію. Зокрема повістки будуть іменними зі вказуванням всіх персональних даних.

У цей же день Федір Веніславський пояснив, що закон щодо посилення мобілізації фактично запрацює десь через пів року, тому результати його ухвалення можна буде підбивати наприкінці осені 2024 року.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *