КНР і Тайвань — Цзіньпін заявив, що ніщо не зможе перешкодити відновити єдиний Китай

Фото: Скриншот | Лідер Китаю Сі Цзіньпін та експрезидент Тайваню Ма Інцзю

Як запевняють експерти, Сі Цзіньпіня приводить у лють підтримка, яку надають Тайваню західні країни, зокрема США.

Related video

Голова Китаю Сі Цзіньпін у середу, 10 квітня, заявив колишньому президенту Тайваню Ма Інцзю, що зовнішнє втручання жодним чином не зможе завадити “возз’єднанню сім’ї” по обидва боки Тайванської протоки. Про це повідомляє агентство Reuters.

За інформацією видання, політики зустрілися в Будинку народних зборів Пекіна і це вже друге відвідування Китаю колишнім тайванським президентом після громадянської війни 1949 року. Ма, який обіймав посаду президента Тайваню у 2008-2016 роках, у 2023 році вже зустрічався із Сі Цзіньпінем і, як зазначають експерти, це відбувається на тлі зростаючої військової напруженості по обидва боки протоки.

Важливо Поки Америка у ступорі. Як Лавров налаштовує Китай та Глобальний південь проти України та Заходу

За словами інсайдерів, на зустрічі китайський лідер підкреслив, що люди, які живуть по обидва боки протоки, — китайці, тому жодне зовнішнє втручання не зможе зупинити історичну тенденцію до возз’єднання країни в єдине ціле.

“Немає неприязні, яку не можна було б вирішити, немає проблеми, яку не можна було б обговорити, і немає сили, яка могла б нас розлучити”, — констатував Цзіньпін.

Експрезидент Тайваню розповів, що жителі острова дуже занепокоєні зростаючою напруженістю і якщо між двома сторонами почнеться війна, вона буде нестерпною для китайського народу.

“Китайці по обидва боки протоки мають достатню мудрість, щоб вирішувати всі суперечки мирним шляхом і уникати конфлікту”, — підтвердив він.

Водночас, як зазначає Reuters, Китай завжди був готовий застосувати силу, щоб узяти під контроль Тайвань, який демократично розвивається. І сьогодні КНР посилює політичний і військовий тиск на Тайбей, щоб відстояти свої претензії на суверенітет. При цьому, як запевняють експерти, Сі Цзіньпіня приводить у лють підтримка, яку надають Тайваню західні країни, зокрема США.

Коментуючи зустріч колишнього лідера Тайбея, Тайванська рада у справах материкової частини Китаю вказала, що шкодує про те, що Ма не заявив публічно про наполегливість жителів острова щодо суверенітету і демократичної системи Китайської Республіки (офіційна назва Тайваню).

“Пекіну слід припинити залякувати Тайвань і вирішити свої розбіжності з Тайбеєм за допомогою шанобливого і раціонального діалогу”, — цитує агентство висловлювання ради.

Сі Цзіньпін і Тайвань

Останнім часом лідер КНР лише зрідка публічно висловлюється з приводу Китайської Республіки. Так, на початку квітня в бесіді з президентом США Джо Байденом він закликав перевести зобов’язання Вашингтона “не підтримувати незалежність Тайваню” в конкретні дії.

Сі Цзіньпін також не коментував президентські вибори на Тайвані в січні 2024 року, хоча й вважає переможця цих виборів Лая Цінде найнебезпечнішим сепаратистом, який обійме посаду 20 травня. Доти керівництвом Тайваню залишаються Цай Інвень та її уряд, однак лідер КНР не поспішає вести з ними будь-які переговори, оскільки вже заявляв, що розмова може бути тільки в одному випадку — коли обидва боки протоки стануть частиною “одного Китаю”.

До того ж нинішнє керівництво Тайбея цілком і повністю відкидає територіальні претензії КНР і підкреслює, що жителі острова самостійно вирішуватимуть усі життєво важливі питання.

Таким чином Ма, який знову зустрівся з керівництвом КНР, залишається єдиним високопоставленим членом головної опозиційної партії Тайваню Гоміньдан, яка в січні програла президентські вибори втретє поспіль. І хоча гоміньданівці не мають офіційної партійної позиції і категорично заперечують свою пропекінську сутність, вони виступають за діалог і тісні зв’язки з комуністичним Китаєм.

Важливо Китай програє у війні технологій: TSMC отримає від США $6,6 млрд на виробництво чипів

Нагадаємо, Фокус писав, що найкращі гаджети можуть залишитися без чипів через катастрофу на Тайвані, що сталася 3 квітня.

Військове керівництво Тайваню 9 квітня заявило, що під час навчань дасть оцінку бойовому досвіду української армії, яка протистоїть численнішому і сильнішому противнику.

Источник: www.focus.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *